Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about a personal story Annie shares at school. We will see how her whole class is captivated and we'll find out what she writes about and how it is both happy and sad.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
Which of these means 'growing from a child into an adult'?
Correct answer: Coming-of-age
Eponymous hero
Memoir
Transient
Q2.
Which of these means 'a book written about real past experiences'?
Coming-of-age
Eponymous hero
Correct answer: Memoir
Transient
Q3.
Which of these means 'the character a book is named after'?
Coming-of-age
Correct answer: Eponymous hero
Memoir
Transient
Q4.
Which of these means 'not lasting forever'.
Coming-of-age
Eponymous hero
Memoir
Correct answer: Transient
Q5.
Which of these words best describes how Annie feels on her first day of school?
Angry
Excitied
Happy
Correct answer: Intimidated
Q6.
Why does Annie go to a British-style school?
Correct answer: Because Antigua was ruled by Britain.
Because British schools got the best results.
Because her parents wanted her to have a British education.
Because she was living in Britain.
Q7.
'Annie John' was written after Antigua became independent from British rule. We can therefore call it a ______________ novel.
Colonial
Independence
Correct answer: Post-colonial
Post-independence

5 Questions

Q1.
What is Annie asked to write on her first day at school?
A diary entry
A letter
A newspaper article
Correct answer: A piece of writing inspired by her life
Q2.
What do you call a book about real life experiences from your past?
Bildungsroman
Gothic
Correct answer: Memoir
Prose
Q3.
Annie retells the story of when she went swimming with...
Her aunt
Her father
Her grandmother
Correct answer: Her mother
Q4.
What frightening thing happens during the story?
Annie almost drowns.
Correct answer: Annie can't see her mother.
Annie is bitten by a crab.
Annie sees a crime.
Q5.
What might the story reveal about Annie?
Annie doesn't enjoy school.
Annie doesn't want to spend time with her mother.
Annie feels scared of her father.
Correct answer: Annie is scared about losing her mother as she grows older.

Lesson appears in

UnitEnglish / Annie John by Jamaica Kincaid

English