Talking about school rules (Part 2/3)

Talking about school rules (Part 2/3)

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce the impersonal verb il faut and the impersonal expression il est interdit de to talk about school rules.
  2. Purpose of language use: Discussing school rules
  3. Grammar: Il faut + infinitive, Il est interdit de + infinitive, On doit + infinitive

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

13 Questions

Q1.
Translate: you must
Je dois
Les étudiants doivent
Correct answer: On doit
Tout le monde doit
Q2.
Translate: Everyone must
Je dois
Les étudiants doivent
On doit
Correct answer: Tout le monde doit
Q3.
Translate: Students must
Je dois
Correct answer: Les étudiants doivent
On doit
Tout le monde doit
Q4.
Which form of the verb follows the modal verb devoir?
A conjugated verb
The infinitive ending in ER, IR or AR
Correct answer: The infinitive ending in ER, IR, RE
Q5.
Which verb is needed to complete this sentence: On ne doit pas .............du chewing-gum
mâche
Correct answer: mâcher
porte
porter
The next 7 questions cover some very common words you will need in French in KS4. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.
Q7.
homme
home
house
Correct answer: man
Q8.
fait
Correct answer: done, fact
festival
party
Q9.
tel
phone
so
Correct answer: such
Q10.
droit
left
right
Correct answer: straight
Q11.
question
management
problem
Correct answer: question
Q12.
donc
but, still
Correct answer: so, therefore
soon, then
Q13.
quel
calm
Correct answer: which
who

13 Questions

Q1.
Translate: it is necessary
Il est interdit de
Correct answer: Il faut
Les étudiants doivent
On doit
Q2.
Translate: it is forbidden
Correct answer: Il est interdit de
Il faut
Les étudiants doivent
On doit
Q3.
Translate: You (general group of people) must
Je dois
Les étudiants doivent
Correct answer: On doit
Tout le monde doit
Q4.
Which form of the verb follows 'il faut' and 'il est interdit de'?
A conjugated verb
The infinitive ending in ER, IR or AR
Correct answer: The infinitive ending in ER, IR, RE
Q5.
What happens to DE in the phrase 'il est interdit de' when the next verb in the sentence starts with a vowel?
Correct answer: It becomes D'
It becomes DES
It is no longer needed
It stays the same
The next 7 questions cover some very common words you will need in French in KS4. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.
Q7.
beaucoup
Correct answer: a lot
pretty
some
Q8.
chaque
Correct answer: each
money
one
Q9.
jeune
old
yellow
Correct answer: young
Q10.
travail
difficulty
travel
Correct answer: work
Q11.
femme
boy, son
girl, daughter
Correct answer: woman, wife
Q12.
eux
Correct answer: them
us
you (plural)
Q13.
soit...soit...
Correct answer: either... or...
if not... then...
neither... nor...

Lesson appears in

UnitFrench / School

French