New
New
Year 11
Eduqas

Making connections between the poems in the Conflict cluster

I can make detailed and nuanced thematic connections between poems.

New
New
Year 11
Eduqas

Making connections between the poems in the Conflict cluster

I can make detailed and nuanced thematic connections between poems.

Lesson details

Key learning points

  1. Poems can be linked by theme e.g. war, parental conflict.
  2. Poems can be linked by attitude, considering how the poet's feel about the subject they are addressing.
  3. Poems can be connected by how poets use similar imagery or techniques to address different issues.
  4. Correlative and comparative conjunctions are useful for signposting the similarities and differences between both texts.
  5. Superlatives can be used to evaluate the differences between attitudes or key ideas.

Common misconception

Effective comparative analysis leads by comparing the poets' use of literary methods.

The most effective comparative analysis writing should lead by comparing key ideas of attitudes in both poems.

Keywords

  • Comparative conjunctions - words that link and contrast ideas, like 'but', 'although', and 'whereas'

  • Correlative conjunctions - paired conjunctions like 'either/or' and 'neither/nor' that work together to join ideas

  • Superlatives - adjectives or adverbs expressing the highest degree, like 'best' or 'most important'

  • Thematic - related to the central subject or underlying message of a literary work

  • Subtle - not obvious; requiring careful attention to notice or understand

In the first learning cycle when students are asked to consider what both poets may say if they were in a room together, consider using 'hot-seating' to allow students to role play the poets, imagining what they may say to each other.
Teacher tip

Equipment

You will need a copy of the Edexcel GCSE Poetry Anthology ('Conflict' cluster).

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
If two poems complement each other, this means ...
they have a positive attitude towards each other.
Correct answer: there are lots of connections between the key ideas in both poems.
one of the poets was influenced by the other poet.
the poems have more similarities than differences.
Q2.
Which of these is an example of a thematic idea?
semantic field
Correct answer: friendship
"flaxen hair"
arguably
Q3.
Which of these is an example of a comparative conjunction?
both ... and ...
effectively
because
Correct answer: whereas
Q4.
Which of the following are superlatives?
Correct answer: biggest
bigger
big
dramatic
Correct answer: most dramatic
Q5.
Conflict within someone's own mind is known as conflict.
Correct Answer: inner, internal
Q6.
Conflict between two or more people is known as .
Correct Answer: interpersonal, inter personal

6 Questions

Q1.
Which of the following sentences uses correlative conjunctions?
Correct answer: Both bread and pasta contain gluten.
Bread contains wheat. Pasta also contains wheat.
Pasta is most delicious when made fresh.
Dried pasta is more commonly used than fesh pasta.
Q2.
Which of the following sentences uses a comparative conjunction?
Both poems are poignant, reflecting on themes of loss.
The first poem is most effective in its depiction of bereavement.
Correct answer: The first poem is joyful, whereas the second one is harrowing.
The first poem is joyful. The second one is different as it more harrowing.
Q3.
Which of the following sentences uses a superlative?
The Empire State Building is taller than the Statue of Liberty.
Correct answer: Mount Everest is the tallest mountain in the world.
The Pacific Ocean is larger than the Atlantic Ocean.
Russia is an enormous country.
Q4.
When comparing two poems, it's always best to begin each paragraph by comparing ...
two key quotations.
how the poets use literary methods.
Correct answer: key ideas from both poems.
the wider context of both poems.
Q5.
Which of the following is a synonym for 'subtle'?
obvious
Correct answer: nuanced
vague
ambiguous
Q6.
Analysis of methods could include the poets' use of ...
Correct answer: structure.
Correct answer: language.
attitudes.
Correct answer: form.
key ideas.