New
New
Year 10
Eduqas

Comparing ideas of place in 'In a London Drawingroom' and 'A Wider View'

I can explain the similarities and differences in how Eliot and Seneviratne present ideas of place and identity.

New
New
Year 10
Eduqas

Comparing ideas of place in 'In a London Drawingroom' and 'A Wider View'

I can explain the similarities and differences in how Eliot and Seneviratne present ideas of place and identity.

Lesson details

Key learning points

  1. Both Eliot and Seneviratne present the negative impact of industrialisation on the environment and people.
  2. Arguably, Seneviratne’s poem is more optimistic since it shows there is a future for the city and its people.
  3. Both Eliot and Seneviratne show the impact of place on human connections.
  4. Eliot depicts the connections between people through a sense of disconnection and loss of individuality.
  5. Seneviratne depicts the bond between people through the impact ancestors have on their descendants.

Common misconception

That you should focus entirely on similarities or differences when writing a comparative response.

When writing a comparative response, you should consider the overarching similarities and then consider the subtle differences within the similarities to create a nuanced response.

Keywords

  • Subtle - not very obvious or easy to notice but important

  • Nuance - a subtle difference or distinction in expression, meaning, response

  • Overarching - encompassing or linking all that is within its scope, range

  • Oppression - prolonged cruel or unjust treatment

When looking at the three introductions, you could ask students to think about which one is most similar to the typical introduction that they write before you talk through the feedback to the task.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
What is meant by industrialisation?
Correct answer: the production of goods which moves towards mass production
the production of goods which moves away from mass production
the production of goods which are made specifically to benefit the upper classes
Q2.
What is 'In a London Drawingroom' by George Eliot about?
Correct answer: it's about the industrialisation of the city
it's about the benefits of the Industrial Revolution on nature
it's a commentary on the lives of the middle classes
Q3.
What is 'A Wider View' by Seni Seneviratne about?
it considers the beauty of nature
Correct answer: it considers the bonds of identity and heritage
Correct answer: it considers the impacts of industrialisation
Q4.
Match the quotes to the poems they appear in.
Correct Answer:'In a London Drawingroom',"All hurry on & look upon the ground"

"All hurry on & look upon the ground"

Correct Answer:'In a London Drawingroom',"The sky is cloudy, yellowed by the smoke."

"The sky is cloudy, yellowed by the smoke."

Correct Answer:'A Wider View',"the smoke-filled sky"

"the smoke-filled sky"

Correct Answer:'A Wider View',"past and future generations arcs between us."

"past and future generations arcs between us."

Q5.
What does the word 'oppressive' mean?
encompassing or linking all that is within its scope, range
Correct answer: prolonged cruel or unjust treatment
not very obvious or easy to notice but important
Q6.
A subtle difference or distinction in expression, meaning or response is known as .
Correct Answer: nuance, nuanced, being nuanced

6 Questions

Q1.
Match the keywords with their definitions.
Correct Answer:Subtle,not very obvious or easy to notice but important

not very obvious or easy to notice but important

Correct Answer:Overarching , encompassing or linking all that is within its scope, range

encompassing or linking all that is within its scope, range

Correct Answer:Oppression ,prolonged cruel or unjust treatment

prolonged cruel or unjust treatment

Q2.
Which quotation from 'In a London Drawingroom' best shows the industrialisation of the city?
"far as the eye can stretch"
Correct answer: "The sky is cloudy, yellowed by the smoke."
"For view there are the houses opposite"
Q3.
Which quotation from 'A Wider View' best shows the lack of freedom?
Correct answer: “searched for spaces”
"eyes dry with dust"
"the conicals of light "
Q4.
Complete the sentence: arguably, Seneviratne’s 'A Wider View' is more than 'In a London Drawingroom' since it shows there is a future for the city and its people.
Correct Answer: optimistic , positive
Q5.
As well as industrialisation, both 'In a London Drawingroom' and 'A Wider View' consider the...
beauty of nature
heritage
Correct answer: human connection
Q6.
Starting with the first, put the elements of a comparative introduction in the order you'd expect to to see them in a paragraph.
1 - a sentence about both poems/poets exploring overarching similarity
2 - a sentence about the similarities in both poems in relation to big ideas
3 - a sentence about a nuanced difference between the poems