New
New
Year 10
Eduqas

Comparing Wordsworth and Bronte's views on nature

I can explain the similarities and differences in how Wordsworth and Bronte present nature.

New
New
Year 10
Eduqas

Comparing Wordsworth and Bronte's views on nature

I can explain the similarities and differences in how Wordsworth and Bronte present nature.

Lesson details

Key learning points

  1. Both poets use language to display a reverence for nature and attribute omniscience to it.
  2. However, Bronte is more explicit in the suggestion that nature is specifically trying to soothe and comfort the reader.
  3. Both poets personify nature; however, Bronte gives nature a voice.
  4. Arguably, both poets are critiquing the societal shift brought about by the Industrial Revolution.
  5. Both poets display Romantic characteristics in their writing.

Common misconception

Comparison answers should only focus on the differences between poems.

Comparisons should focus on both the similarities and differences between the poems to reveal the subtle unique intentions of the poets.

Keywords

  • Omniscience - the state of knowing everything

  • Reverence - deep respect for someone or something

  • Melancholia - a feeling of deep sadness

  • Romantic - a poetry movement from the late 18th and early 19th century, focused on emotions and nature

  • Lament - a passionate expression of grief or sorrow

You might want to start with re-reading the poems and re-familiarising the students with them if they haven't looked at them for a while.
Teacher tip

Content guidance

  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Loading...

6 Questions

Q1.
A poetry movement from the late 18th and early 19th century, focused on emotions and nature is called...
Correct answer: Romanticism
The Enlightenment
post-modernism
Q2.
The speaker of Wordsworth's 'Lines Written in Early Spring' feels grief because...
of nature's discordance
Correct answer: of mankind's choices
of their own choices
Q3.
The speaker of Bronte's 'Shall earth no more inspire thee' suggests that a return to nature will...
Correct answer: cure the listener's grief
enhance the listener's grief
have no effect on the listener's grief
Q4.
Match the poem with the structural choices
Correct Answer:'Lines Written in Early Spring',A largely consistent ABAB rhyme scheme with one half rhyme

A largely consistent ABAB rhyme scheme with one half rhyme

Correct Answer:'Lines Written in Early Spring',A change in the rhythm of the final line of each stanza

A change in the rhythm of the final line of each stanza

Correct Answer:'Shall earth no more inspire thee',An extra unstressed syllable in every other line

An extra unstressed syllable in every other line

Correct Answer:'Shall earth no more inspire thee',Largely ABAB rhyme scheme with final stanza AAAA

Largely ABAB rhyme scheme with final stanza AAAA

Q5.
To show a deep respect for someone or something is called showing...
Correct Answer: reverence
Q6.
Match the spiritual quotation with the correct poem.
Correct Answer:'Lines Written in Early Spring',"holy"

"holy"

Correct Answer:'Lines Written in Early Spring',"faith"

"faith"

Correct Answer:'Shall earth no more inspire thee',"heaven"

"heaven"

Correct Answer:'Shall earth no more inspire thee' ,"idolatry"

"idolatry"

6 Questions

Q1.
The words "lament" and "grief" suggest...
reverence
Correct answer: melancholia
omniscience
Q2.
By attributing human characteristics to nature, ‘Shall earth no more inspire thee’ and 'Lines in Early Spring' nature.
Correct Answer: personify
Q3.
The state of knowing everything is known as...
Correct answer: omniscience
omnipotence
omnipresence
Q4.
Which contextual fact may explain the arguably more pessimistic tone of Bronte's 'Shall earth no more inspire thee' in comparison to Wordsworth's 'Lines Written in Early Spring'?
Bronte did not share the same Romantic sensibilities as Wordsworth
Bronte was writing befohe Industrial Revolution happened
Correct answer: Bronte was writing after the Industrial Revolution happened
Q5.
The extra unstressed syllable on every other line of Bronte's 'Shall earth no more inspire thee' arguably suggests...
the imperfections of mankind
the imperfections of Bronte
Correct answer: the soothing voice of nature
the discordant voice of nature
Q6.
Both Wordsworth and Bronte arguably have Romantic sensibilities since they show...
a critique of powerful institutions
Correct answer: an appreciation and awe of nature
a focus on the importance of the individual