Year 9

Saying what you and others do at home (Part 1/2)

Year 9

Saying what you and others do at home (Part 1/2)

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will look at saying what you and others do at home. We focus on present tense weak verbs in the 1st and 2nd person singular.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

11 Questions

Q1.
Another word for regular verbs in German is ... verbs.
infinitives
strong
Correct answer: weak
Q2.
A verb as you would find it in the dictionary is called an ...
Correct answer: infinitive
infinity
verb
Q3.
In the 'ich' form you take off the -en and add ...
Correct answer: e
st
t
Q4.
In the 'er/ sie' form you take off the -en and add ...
e
st
Correct answer: t
Q5.
Other information in the sentence comes ... the verb.
Correct answer: after
before
within
The next 5 questions cover some very common words you will need in German in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.
Q7.
mit
centre
mitten
Correct answer: with
Q8.
Montag
Friday
Correct answer: Monday
Wednesday
Q9.
nochmal
Correct answer: again
once
still
Q10.
zu Hause
Correct answer: at home
back home
too much house
Q11.
keine
Correct answer: none/ not a
not
one

11 Questions

Q1.
In German regular words are sometimes called ... verbs.
infinitive
strong
Correct answer: weak
Q2.
When you use ich the ending is ...
Correct answer: e
st
t
Q3.
When you use du the ending is ...
e
Correct answer: st
t
Q4.
In the du form if the stem ends in 'z' you don't add 'st' you just add ...
e
st
Correct answer: t
Q5.
In the du form if a verb stem ends in 't' you add an ... before the 'st' ending.
Correct answer: e
t
z
The next 5 questions cover some very common words you will need in German in KS3. These words are very important because they give away or subtly change the meaning of a sentence. Select the correct meaning for each word. When you get your score, check your answers and write down any of these words that you didn't know.
Q7.
sehr
a lot
quite
Correct answer: very
Q8.
oft
always
never
Correct answer: often
Q9.
kaum
Correct answer: hardly
never
often
Q10.
nie
every day
Correct answer: never
once a week
Q11.
manchmal
always
never
Correct answer: sometimes