Year 1

Which animal families are invertebrates?

In this lesson, we are going to be learning about 3 different families of animals which are invertebrates. Invertebrates are animals which do not have a backbone. They either have a soft body, like worms and jellyfish, or they have a hard outer casing covering their body, like spiders and crabs. We will be learning specifically about crustaceans, arachnids and insects which are types of invertebrates.

Year 1

Which animal families are invertebrates?

In this lesson, we are going to be learning about 3 different families of animals which are invertebrates. Invertebrates are animals which do not have a backbone. They either have a soft body, like worms and jellyfish, or they have a hard outer casing covering their body, like spiders and crabs. We will be learning specifically about crustaceans, arachnids and insects which are types of invertebrates.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Characteristics of arachnids, insects and crustaceans
  2. The features of an exoskeleton

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
1) Tick 2 facts about invertebrates.
Correct answer: Do not have a backbone
Correct answer: Hard outer casing covering their body
Have a backbone inside their body
Q2.
2) Tick 1 fact about vertebrates.
Do not have a backbone
Hard outer casing covering their body
Correct answer: Have a backbone inside their body
Q3.
3) What does an omnivore eat?
Correct answer: An omnivore eats both meat and plants
An omnivore only eats meat
An omnivore only eats plants

5 Questions

Q1.
1) Tick 1 fact about vertebrates.
Do not have a backbone
Correct answer: Have a backbone inside their body
They often have a hard outer casing covering their body
Q2.
2) Tick 2 facts about invertebrates.
Correct answer: Do not have a backbone
Have a backbone inside their body
Correct answer: They often have a hard outer casing covering their body
Q3.
3) Which family of animals has a hard outside shell?
Arachnids
Correct answer: Crustaceans
Insects
Q4.
4) Which family of animals has a hard exoskeleton and 2 parts to their bodies?
Correct answer: Arachnids
Crustaceans
Insects
Q5.
5) Which family of animals have fangs and 3 parts to their bodies?
Arachnids
Crustaceans
Correct answer: Insects