Why do birds lay eggs?

In this lesson, we will learn about the life cycle of a bird, particularly focusing on a chicken. We will also look at the differences between a hatchling, nestling and fledgling. We will discuss and label the anatomy of a chicken egg. Finally, we will discuss strategies which birds use to attract mates.

Why do birds lay eggs?

In this lesson, we will learn about the life cycle of a bird, particularly focusing on a chicken. We will also look at the differences between a hatchling, nestling and fledgling. We will discuss and label the anatomy of a chicken egg. Finally, we will discuss strategies which birds use to attract mates.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Identify the stages of a bird's life cycle
  2. Label the parts of an egg
  3. Describe how some birds attract a mate

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
In sexual reproduction, what do you need in order for fertilisation to occur?
Asexual cells
Female cells
Correct answer: Male and female sex cells
Male cells
Q2.
Which of these is not true for ALL mammals?
They all die
They all grow
Correct answer: They all hatch from eggs
They are all born
Q3.
The maximum gestation period for a mammal is 1 year
Correct answer: False
True
Q4.
Which of these is NOT an example of a placental mammal?
Cat
Elephant
Human
Correct answer: Kangaroo
Q5.
Which of these animals is an example of a Monotreme mammal?
Dog
Correct answer: Platypus
Rabbit
Wombat

5 Questions

Q1.
In the lifecycle of a chicken, after hatching it is considered a...
Correct answer: Chick
Chicken
Egg
Embryo
Q2.
Which of these refers to a bird that is learning to fly?
Egg
Correct answer: Fledgling
Hatchling
Nestling
Q3.
What is this the definition of? Spiral, rope-like strand that anchors the yolk in the thick egg white. There are two _______ anchoring each yolk, one on the top and one on the bottom.
Air chamber
Blastodisc
Correct answer: Chalaza
Shell
Q4.
Which of these fits this definition? The egg white. Contains proteins.
Correct answer: Albumen
Chalaza
Shell
Shell membrane
Q5.
Which of these is NOT a method in which male birds attract a mate?
Demonstrating skill and hard work
Correct answer: Gifting old feathers
Having colourful feathers
Performing special displays

Lesson appears in

UnitScience / Reproductive cycles

Science