Elements

Define an element and learn how different elements are represented by chemical symbols.

Elements

Define an element and learn how different elements are represented by chemical symbols.

Lesson details

Key learning points

  1. Define elements and use chemical symbols
  2. Describe the structure of the periodic table
  3. Use the periodic table to find chemical symbols
  4. Categorise elements as metals or non-metals

Equipment

Periodic table

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
The three states of matter are solid, liquid and .
Correct Answer: gas, gases
Q2.
Which object is a solid?
cloud
lemonade
puddle
Correct answer: table
Q3.
Match each object to the correct state.
Correct Answer:notebook,solid

solid

Correct Answer:river,liquid

liquid

Correct Answer:steam from kettle,gas

gas

Q4.
Match the material to the correct category.
Correct Answer:plastic bag,non-metal

non-metal

Correct Answer:house key,metal

metal

Correct Answer:phone charger,metal and non-metal

metal and non-metal

Q5.
Which two of the following are typical properties of metals?
brittle (breaks easily)
heat insulator
Correct answer: shiny
Correct answer: solid
transparent
Q6.
Starting with largest, put these objects in size order.
1 - elephant
2 - cat
3 - grain of sand
4 - animal cell
5 - atom

6 Questions

Q1.
An element is ...
Correct answer: a substance made from one type of atom.
a substance made from two or more types of atom.
A substance that contains no atoms.
any substance made from atoms.
Q2.
Which statement is correct?
Elements are always gases.
Elements are always solids.
Elements can be solids or liquids.
Correct answer: Elements can be solids, liquids or gases.
Q3.
Match the element to its group in the periodic table.
Correct Answer:francium,Group 1

Group 1

Correct Answer:calcium,Group 2

Group 2

Correct Answer:oxygen,Group 6

Group 6

Correct Answer:bromine,Group 7

Group 7

Q4.
Match the element name with its chemical symbol.
Correct Answer:iodine,I

I

Correct Answer:iron,Fe

Fe

Correct Answer:sodium,Na

Na

Correct Answer:sulfur,S

S

Q5.
Which two of the following elements are metals?
Correct answer: antimony
astatine
hydrogen
neon
Correct answer: zinc
Q6.
Which statement about the periodic table is correct?
Correct answer: Elements with similar reactions are in the same group.
The columns are called periods.
There are more non-metals than metals.
Transition metals are on the right hand side of the table.

Lesson appears in

UnitScience / Atoms and the periodic table

Science