New
New
Year 2

Introduction to the story 'Leaf'

I can make a prediction using evidence from the text.

New
New
Year 2

Introduction to the story 'Leaf'

I can make a prediction using evidence from the text.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 'Leaf' is a fiction text where all of the characters are animals with voices.
  2. Making predictions means deciding what you think will happen in a story using illustration and the text as evidence.
  3. Fiction books can be based on a real life issue or event, e.g. climate change.
  4. Developing deeper understanding of 'Leaf' can allow us to learn important lessons from the story.
  5. One person's prediction or the lesson they interpret may be different to another person's.

Common misconception

Pupils may not know that a fiction text can be based on real themes, events and issues.

Explain to the children that although the story 'Leaf' is a made up story, it is based on the real-life issue of climate change.

Keywords

  • Fiction - a story that is made up or imagined

  • Prediction - deciding what you think might happen next in a story

  • Character - a person or animal in a story

  • Illustration - a picture in a book, drawn by an artist

Support the children to find out more about the impact of climate change on animals like polar bears who are forced to travel further and further to find food as the ice diminishes.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Select all the information you would be likely to find on the front cover of a fiction book.
Correct answer: A title.
A blurb.
Correct answer: The author's name.
Correct answer: The illustrator's name.
A summary of the story.
Q2.
Where would you find the blurb of a book?
Correct answer: On the back page.
On the front cover.
In the middle of the book.
Q3.
Based on the front cover, what text type is this?
An image in a quiz
Correct answer: fiction
non-fiction
dictionary
Q4.
Based on the image, what text type is this?
An image in a quiz
fiction
Correct answer: non-fiction
dictionary
Q5.
Starting at the beginning, sequence this simple nursery rhyme in order.
1 - Hickory Dickory Dock.
2 - The mouse ran up the clock.
3 - The clock struck one.
4 - The mouse ran down.
5 - Hickory, dickory, dock.
Q6.
Match the keyword to the correct definition.
Correct Answer:illustration,A picture in a book.

A picture in a book.

Correct Answer:author,The person who writes a book.

The person who writes a book.

Correct Answer:fiction,A story that is made up or imagined.

A story that is made up or imagined.

Correct Answer:non-fiction,A text that provides real facts and information.

A text that provides real facts and information.

Q3 The Lion and the Bird, Marianne Dubuc, Claudia Zoe Bedrick, Book Island Q4 Science + Nature Magazine © 2023 Future Publishing Limited

6 Questions

Q1.
What type of text is 'Leaf'?
non-fiction
poem
Correct answer: fiction
Q2.
Look at the front cover. Who is the author of 'Leaf'?
Correct Answer: Sandra Dieckmann, sandra dieckmann, Sandra dieckmann, sandra Dieckmann
Q3.
What is a character in a story?
Correct answer: A person or animal in the story.
The person who writes the story.
The person who draws the illustrations.
Q4.
What is a prediction?
Reading on to find out what happens next.
Retelling the story in your own words.
Correct answer: Guessing what you think will happen.
Q5.
Where do polar bears usually live?
Hot deserts
Correct answer: The cold Arctic.
Rainforests.
Q6.
Why do some polar bears have to travel long distances to find food?
Because they hibernate during the winter.
Because they get their food from trees far away.
Correct answer: Climate change means ice is melting, making it harder for polar bears to hunt.