New
New
Year 1

Thinking from the girl's perspective in 'Wild'

You can retell the story 'Wild' from the girl's perspective.

New
New
Year 1

Thinking from the girl's perspective in 'Wild'

You can retell the story 'Wild' from the girl's perspective.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. This story will be told from the girl's perspective, using the words "I", "me" and "my".
  2. Thinking from someone else's perspective includes imagining how they might feel.
  3. Thinking from someone else's perspective includes imagining why they do certain things.
  4. Thinking from someone else's perspective includes imagining what they like or dislike.
  5. Facial expressions and movements help us understand what is happening in a story even when words have not been used.

Common misconception

Pupils may say the incorrect pronouns or speak in the incorrect person.

Re-model sentences, emphasising the change of person "**I** lived in a magical, enchanted forest." and get the children to repeat.

Keywords

  • Character - a person or animal in a story

  • Emotions - feeling or mood

  • Perspective - a point of view

  • Expression - the ability to show emotions and feelings through facial movements, speech, gestures or body language

Get pupils to repeat "I look..." sentences so they have an opportunity to say newly introduced vocabulary. e.g. the children mirror the facial expression and tone and repeat "I look frustrated!".
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Who is the main character in the story?
the strange animals
the bear
the fox
Correct answer: the little girl
Q2.
What did the bear teach the little girl to do?
speak
Correct answer: eat
play
learn
Q3.
What animal did the little girl ride home on?
Correct answer: dog
bear
cat
fish
Q4.
Which of these is a definition of emotion?
Correct answer: Emotions are how you are feeling on the inside.
Emotions describe your appearance.
Emotions describe your feelings on the inside and your appearance.
Q5.
Complete this sentence. __________ are used to describe nouns, including emotions.
Joining words
Correct answer: Adjectives
Verbs
Q6.
Which of these words would you not use if you were speaking from your own perspective?
I
me
Correct answer: she
my

6 Questions

Q1.
You are the little girl from 'Wild'. What animal did you ride on to get home to the forest?
Correct answer: I rode home on a dog.
I rode home on a bear.
I rode home on a cat.
I rode home on a fish.
Q2.
You are the little girl from 'Wild'. What did the bear teach you to do?
The bear taught me how to speak.
Correct answer: The bear taught me how to eat.
The bear taught me how to play.
The bear taught me how to learn.
Q3.
Match the emotion to the event in the story.
Correct Answer:frustrated,when the human arrived

when the human arrived

Correct Answer:content,the end

the end

Correct Answer:energised,in the water with the bears

in the water with the bears

Q4.
Which of these is another adjective to describe feeling angry?
calm
Correct answer: furious
sad
afraid
Q5.
Order these three events from the story.
1 - First, I lived in a magical, enchanted forest and I felt peaceful.
2 - Suddenly, I heard a noisy car and two strange animals took me away!
3 - Finally, I was back home in my wild, safe forest and I felt accepted.
Q6.
Why was the girl confused when the humans arrived?
Correct answer: She had never seen humans before.
She wanted to leave the forest with them.
She had seen humans before.
She was excited to see them.