Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Learning about the poet Joseph Coelho

      Lesson details

      Learning outcome

      I can learn about the poet Joseph Coelho.

      Key learning points

      1. Joseph Coelho is a British poet and children’s author.
      2. Joseph Coelho is known for using engaging and emotive themes in his poetry, such as identity, family and friendship.
      3. In 2014, he had his very first poetry collection published called ‘Werewolf Club Rules’.
      4. He was appointed Children’s Laureate in 2022 to celebrate his exceptional talent.

      Keywords

      • Poet - the name for someone who writes poems

      • Poem - a piece of writing that uses creative and rhythmic language to express thoughts, feelings or ideas

      • Theme - a big idea, topic or message that recurs within a text

      Common misconception

      Pupils may think that all writers start writing and are successful from a young age.

      Teach pupils that Coelho wrote poems for a long time before he became successful.

      Teacher tip

      If possible, it would be beneficial for pupils to have access to a copy of 'Werewolf Club Rules' in their book corner so they can explore the rest of the poems in this collection.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Fiction is writing which is made up or imagined.

      Correct Answer: true, True

      Q2.
      Which of these are types of fiction writing?

      newspaper reports
      Correct answer: poems
      Correct answer: fairy tales

      Q3.
      True or false? A non-fiction book contains facts.

      Correct Answer: true, True

      Q4.
      Fill in the blank. A poet is the name for someone who writes ...

      Correct answer: poetry
      stories
      instructions

      Q5.
      What are poems written about?

      family
      Correct answer: anything
      school

      Q6.
      What do we call it when there is a similarity of sounds between the ending syllables of words?

      similes
      alliteration
      Correct answer: rhyme

      6 Questions

      Q1.
      True or false? A poem is a piece of writing that uses creative and rhythmic language to express thoughts, feelings or ideas.

      Correct Answer: true, True

      Q2.
      Fill in the blank. Joseph Coelho is a famous ...

      artist
      musician
      Correct answer: poet

      Q3.
      Fill in the blank. Joseph Coelho grew up in a __________ in Roehampton.

      Correct answer: tower block
      palace
      caravan

      Q4.
      What is the name of Coelho's first published book of poetry?

      Correct answer: 'Werewolf Club Rules'
      'Overheard in a tower block'
      'Luna Loves Library Day'

      Q5.
      Which of these books written by Joseph Coelho are picture books?

      Correct answer: 'Luna Loves Library Day'
      'Overheard in a Tower Block'
      Correct answer: 'If all the world were...'

      Q6.
      True or false? In 2022, Joseph Coelho won the prestigious title of Children’s Laureate.

      Correct Answer: true, True

      To help you plan your 3 English lesson on: Learning about the poet Joseph Coelho, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...