New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 6

Theme and variation as a musical structure

I can hear how a theme is altered to create variations and can explain theme and variation as a musical structure.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 6

Theme and variation as a musical structure

I can hear how a theme is altered to create variations and can explain theme and variation as a musical structure.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Theme and variations is a type of musical structure.
  2. A theme is a short, recognisable melody that is the main musical idea for a composition.
  3. Each variation is based on the original theme but changed slightly in one or more ways.
  4. The orchestra is made up of four main sections: strings, woodwind, brass and percussion.

Keywords

  • Structure - the way the music is organised

  • Theme - a short, recognisable melody that is the main musical idea for a composition

  • Variation - when a musical theme is repeated with changes

  • Theme and variations - a structure in music where the main theme is stated at the beginning and then repeated throughout, but changed in some way each time

  • Orchestra - a large musical ensemble, combining instruments from the string, woodwind, brass, and percussion families

Common misconception

Theme and variations is the same as theme music.

Theme music is a musical composition which is often written specifically for video games, or films and is usually played at the beginning, end and at some point during the course of the game or film.


To help you plan your year 6 music lesson on: Theme and variation as a musical structure, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Identify other musical structures that the children know such as ternary form ABA, verse chorus, call and response, echo and rondo.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is musical structure?

Correct answer: the way music is organised
how loud or quiet the music is
the combination of two or more notes played together, creating a pleasing sound
the combination of layers of sounds

Q2.
Which of these best describes a theme in music?

the organisation of notes around a central note, the tonic
Correct answer: a short, recognisable melody that is the main musical idea for a composition
a song structure where groups sing the same melody but start at different times
a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic

Q3.
Someone who creates music to perform is called a .

Correct Answer: composer

Q4.
The orchestra has four main sections: strings, woodwind, brass and ...

Correct answer: percussion
keyboard
guitar
harp

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What happens in a piece of music that uses theme and variations?

the theme stays the same without any changes
Correct answer: the theme is repeated but changed slightly each time
the music is always completely different every time
the theme disappears after the first time

Q2.
Match each instrument to its section in the orchestra.

Correct Answer:violin,string

string

Correct Answer:flute,woodwind

woodwind

Correct Answer:trumpet,brass

brass

Correct Answer:side drum,percussion

percussion

Q3.
Changing the melody by adding more notes is one way to create a of the theme.

Correct Answer: variation

Q4.
What is the difference between theme and variations and theme music?

they are exactly the same thing
Correct answer: theme music is for films or games, theme and variations is a musical structure
theme and variations is always played on one instrument only
theme music is always classical music

Additional material

Download additional material