Calculate and compare the area of rectangles using square metres (m²)

Calculate and compare the area of rectangles using square metres (m²)

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will calculate the area of rectangles in square metres and find missing lengths given the area.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What is the area of the red part of the design?
21 units squared
Correct answer: 24 units squared
45 units squared
Q2.
Which shape has the largest area?
A
Correct answer: B
C
D
They are all the same
Q3.
What is the area of this shape?
4 square units
Correct answer: 5 square units
6 square units
Q4.
A shape has an area of 45 cm². The length is 9cm, what is the width?
36 cm
Correct answer: 5 cm
9 cm

4 Questions

Q1.
A shape has sides measuring 6 m and 11 m. What is the area of the shape?
17 m²
34 m
Correct answer: 66 m²
Q2.
A shape has sides measuring 6 m and 11 m. What is the perimeter of the shape?
17 m²
Correct answer: 34 m
66 m²
Q3.
The area of the shape below is 32 m². What is the missing length?
28 m
28 m²
Correct answer: 8 m
8 m²
Q4.
What is the area of this composite shape?
30 cm²
36 cm²
Correct answer: 66 cm²

Lesson appears in

UnitMaths / Area and perimeter