Descriptive writing: Planning techniques

Descriptive writing: Planning techniques

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be looking at what the key characteristics of descriptive writing are and what we need to consider when planning for this style of response: organisation, vocabulary selection and technical accuracy. We will work our way through a range of planning techniques before reflecting on the design choices of our studied writers to help us build a successful plan.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which TWO words are synonyms of 'mundane'? (You must select both right answers to be awarded the mark)
Correct answer: banal
extraordinary
singular
Correct answer: tedious
Q2.
'His neck had eventually decided to heal.' What type of sentence is this?
complex
compound
Correct answer: simple
Q3.
'Regardless of the weather, the old man was always positioned at the end of the road.' What type of clause is 'regardless of the weather'?
Correct answer: dependent
independent
statement
Q4.
'He would set up his business under an oak tree across the road.' What type of word class is 'under'?
adjective
adverb
noun
Correct answer: preposition
Q5.
'Unless someone came to buy something, he rested as still as a stuffed man with his hands together in his lap.' What word class is 'unless'?
adjective
adverb
Correct answer: conjunction
preposition

5 Questions

Q1.
When we first respond to an image, what should we think about? Which response is not relevant to descriptive writing?
atmosphere
Correct answer: counter-argument
place
senses
Q2.
Which word is an antonym of 'picturesque'?
Correct answer: barren
beckoning
beguiling
enticing
Q3.
When you plan your piece of writing, you have to make sure that your final paragraph ends on a cliff hanger. Is this true or false?
Correct answer: false
true
Q4.
When you are choosing vocabulary you need to make sure that you are being______________? Which word / phrase fits in the space?
dramatic
over-ambitious
Correct answer: precise
simple
Q5.
Which one of the below does not belong to the 4 Conflicts?
Correct answer: man v animal
man v man
man v nature
man v self
man v society

Lesson appears in

UnitEnglish / Fiction: Reading and descriptive writing

English