Exploring the writer's perspective: Between a Rock and a Hard Place - Aron Ralston

Exploring the writer's perspective: Between a Rock and a Hard Place - Aron Ralston

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will look at how to examine the writer's perspective. We will be continuing to work with our text, 'Between a Rock and a Hard Place' by Aron Ralston. We will look at how understanding Ralston's viewpoint helps us to make further observations about the attitudes and feelings communicated within the account. In order to help us do this, we will work with a writing frame and key quotations, building our response systematically. Once you have written your response, there will be a model answer for you to self-assess against and track your progress.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which word means to experience a 'revelation'?
atonement
catharsis
empathy
Correct answer: epiphany
Q2.
What is the name of a book written by a person about their own life?
account
Correct answer: autobiography
biography
diary
Q3.
Which term would you use to describe a character type not doing what readers usually associate with the role?
to convert
to relocate
Correct answer: to subvert
to translate
Q4.
Which word is not a synonym of 'despondent'?
dejected
discouraged
doleful
Correct answer: elated
forlorn
Q5.
A journey narrative always includes the hero travelling over a huge distance during the course of their quest. True or False?
Correct answer: false
true

5 Questions

Q1.
What type of noun is 'anger'?
Correct answer: abstract
concrete
count
proper
Q2.
Which one of the following is not a type of figurative language?
Correct answer: alliteration
hyperbole
metaphor
personification
simile
synechdoche
Q3.
Which word is not a synonym of 'reinforce'?
Correct answer: annul
augment
brace
fortify
strengthen
support
Q4.
The word 'consensus' means what?
a circular shaped stage
Correct answer: a general agreement
an official survey
unable to reach an agreement
Q5.
Aron Ralston was trapped for 5 days. True or false?
Correct answer: false
true

Lesson appears in

UnitEnglish / Non-Fiction texts and view point writing

English