Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate how to find the product of two negative numbers.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
Which set of words fill in the gaps in order best? Multiplication by a negative _____________ can be visualised as a _________ in the _____________ direction.
An image in a quiz
scalar, swing, other
Correct answer: scale factor, stretch, oppositie
scale factor, stretch, positive right
scales, pull, opposite
Q2.
Select the calculation that the red arrow represents in relation to the given arrow of 5 and state the scale factor
An image in a quiz
Correct answer: (-3) x 5 = -15 s.f: -3
(-3) x 5 = -15 s.f: -5
3 x 5 = 15 s.f: 3
3 x 5 = 15 s.f: 5
Q3.
Which number completes the calculation: ____ x 7 = -21
-28
Correct answer: -3
28
3
Q4.
Which number completes the calculation: (-5) x 2 = (-30) + ____
-10
-20
10
Correct answer: 20
Q5.
Calculate 7 x (-2)
Correct answer: -14
-9
14
5
9
Q6.
Calculate 7 x (-1/2)
-14
Correct answer: -3.5
14
3.5
Q7.
2 + (-4) x 3 =
Correct answer: -10
-18
-24
-6

6 Questions

Q1.
Fill in the gaps: Multiplication by a ___________________ can be visualised as a stretch in the ___________________ direction.
An image in a quiz
Correct answer: negative scale factor , opposite
negative, same
scale factor, longer
scale, opposite
Q2.
Calculate 2 x (-9)
Correct answer: -18
-7
18
7
Q3.
Calculate (-2) x (-9) x (-1)
Correct answer: -18
-7
18
7
Q4.
Given n=-3 what would the value of 4n be?
Correct answer: -12
-34
-43
1
12
Q5.
Given n=-3 what would the value of -4n be?
-12
-7
Correct answer: 12
43
Q6.
The product of two numbers is 20. What could the two numbers be?
-0.5, 40
Correct answer: -5, -4
-5, 4
10, -2

Lesson appears in

UnitMaths / Positive and negative numbers