How are organisms adapted to live underwater?

In this lesson, we will learn about the different adaptations that marine animals have that allow them to survive in underwater environments. We will look at how they are able to breathe, move and camouflage. You will need a piece of paper, a pencil and a ruler.

How are organisms adapted to live underwater?

In this lesson, we will learn about the different adaptations that marine animals have that allow them to survive in underwater environments. We will look at how they are able to breathe, move and camouflage. You will need a piece of paper, a pencil and a ruler.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe the conditions of underwater environments
  2. Common adaptations of fish
  3. Common adaptations of marine mammals

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

10 Questions

Q1.
What is an adaptation?
Correct answer: A characteristic that helps an organism to survive
A part of the body
A place that an organism lives
Q2.
What is an adaptation?
Correct answer: A characteristic that helps an organism to survive
A part of the body
A place that an organism lives
Q3.
Why are nocturnal animals often dark coloured?
So they get less dirty
To absorb more heat
Correct answer: To camouflage with dark surroundings
Q4.
Why are nocturnal animals often dark coloured?
So they get less dirty
To absorb more heat
Correct answer: To camouflage with dark surroundings
Q5.
Which of these is not a benefit of being nocturnal?
Avoid hot weather during the day
Correct answer: Conserves water
Less chance of being seen by prey or predators
Q6.
Which of these is not a benefit of being nocturnal?
Avoid hot weather during the day
Correct answer: Conserves water
Less chance of being seen by prey or predators
Q7.
Does eye A or eye B belong to a nocturnal animal?
Correct answer: Eye A
Eye B
Q8.
Does eye A or eye B belong to a nocturnal animal?
Correct answer: Eye A
Eye B
Q9.
Does eye C or eye D belong to a nocturnal animal?
Eye C
Correct answer: Eye D
Q10.
Does eye C or eye D belong to a nocturnal animal?
Eye C
Correct answer: Eye D

5 Questions

Q1.
How long can elephant seals hold their breath for?
Correct answer: 60 minutes
60 seconds
90 minutes
90 seconds
Q2.
Which of these is NOT an adaptation that helps marine animals to breathe?
Blow hole
Correct answer: Blubber
Gills
Q3.
Which is better for swimming?
Correct answer: Fins
Hands
Q4.
Which shape is most streamlined?
An image in a quiz
Correct answer: Shape A
Shape B
Q5.
Which statement is true about many marine animals?
Correct answer: They are dark coloured on the top and light coloured on the bottom
They are light coloured on the top and dark coloured on the bottom

Lesson appears in

UnitScience / Adaptations

Science