How can we describe the pitch of sounds?

In today's lesson, we'll be learning about sound. We will be learning about how sounds can sound different. Some have a high noise called high pitch and some have a low sounding noise called low pitch. We will be looking at how vibrations can change the pitch.

How can we describe the pitch of sounds?

In today's lesson, we'll be learning about sound. We will be learning about how sounds can sound different. Some have a high noise called high pitch and some have a low sounding noise called low pitch. We will be looking at how vibrations can change the pitch.

Lesson details

Key learning points

  1. Difference between high and low pitch sounds
  2. Identifying high and low pitched sounds

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
1) To look after our inner ear, what must we do?
We must keep it clean by washing regularly.
We must not put things inside our ears. They could get stuck.
Correct answer: We must turn the volume down when listening to sounds.
Q2.
1) To look after our inner ear, what must we do?
We must keep it clean by washing regularly.
We must not put things inside our ears. They could get stuck.
Correct answer: We must turn the volume down when listening to sounds.
Q3.
2) To look after our ear, outer ear what must we do?
Correct answer: We must keep it clean by washing regularly.
We must not put things inside our ears. They could get stuck.
We must turn the volume down when listening to sounds.
Q4.
2) To look after our ear, outer ear what must we do?
Correct answer: We must keep it clean by washing regularly.
We must not put things inside our ears. They could get stuck.
We must turn the volume down when listening to sounds.
Q5.
3) To look after our middle ear what must we do? Choose 1.
We must keep it clean by washing regularly.
Correct answer: We must not put things inside our ears. They could get stuck.
We must turn the volume down when listening to sounds.
Q6.
3) To look after our middle ear what must we do? Choose 1.
We must keep it clean by washing regularly.
Correct answer: We must not put things inside our ears. They could get stuck.
We must turn the volume down when listening to sounds.

4 Questions

Q1.
1) What is low pitch?
When a vibration is fast
Correct answer: When a vibration is slow
Q2.
2) What is high pitch?
Correct answer: When a vibration is fast
When a vibration is slow
Q3.
3) Look at the picture above. Does the sound wave show a high pitch or a low pitch?
Correct answer: high pitch
low pitch
Q4.
4) Look at the picture above. Does the sound wave show a high pitch or a low pitch?
high pitch
Correct answer: low pitch

Lesson appears in

UnitScience / Sound

Science