Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce poetic structure and explore how structure is used to create meaning in poetry.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these is the correct definition of imagery?
Imagery is a form of poetry
Imagery is the name for the verses in a poem.
Imagery is when you described one thing as being like another using like or as.
Correct answer: Imagery means words that a writer uses to paint a strong picture in the reader’s mind.
Q2.
Which of these is true about imagery?
It is used by writers to confuse their readers.
Correct answer: It is used by writers to express big ideas and emotions.
It is used by writers who don't want to express big ideas and emotions.
Q3.
Which of these is a type of imagery?
Fact
Correct answer: Simile
Statistic
Q4.
Identify the metaphor from the quotations below
'As fair art thou, my bonny lass'.
Correct answer: 'I can love thee still, my dear, / Till a’ the seas gang dry'.
'My love’s like the melody'
'Oh my love’s like a red, red rose,'.
Q5.
Identify the simile from the quotations below
'As fair art thou, my bonny lass'.
'I can love thee still, my dear, / Till a’ the seas gang dry'.
'I will come again, my love / Though ‘twere ten thousand mile'.
Correct answer: 'My love’s like the melody'
Q6.
Which of these sentences best summarises the emotions expressed in the poem 'A Red, Red Rose'.
The poem is about the difficulties people face when in love.
This poem is about how how lonely and sad being in love can be.
This poem is about how much the poet likes roses.
Correct answer: This poem is about the deep and everlasting love the speaker feels for their partner.

5 Questions

Q1.
Which of these tells us what structure means in poetry?
Structure is to do with the words used in a poem.
Structure refers to the figurative language used in a poem.
Structure refers to the title of a poem.
Correct answer: Structure refers to the way the poem has been organised.
Q2.
Which of these is NOT something we would look at when thinking about how a poem is structured?
How the stanzas in the poem are organised.
The end of the poem.
Correct answer: The figurative language in the poem.
The opening of the poem.
Q3.
Which of these is another word for the turning point in a poem?
Imagery
Metaphor
Stanza
Correct answer: Volta
Q4.
What might a poet do to build on a key idea or theme in their poetry?
Correct answer: Repeat important lines.
Use long and short stanzas.
Q5.
What might a poet do to reflect ideas to do with time or pace in their poetry?
Repeat important lines.
Correct answer: Use long and short stanzas.

Lesson appears in

UnitEnglish / Introduction to poetry

English