Osmosis

Define osmosis and explain how it affects plant and animal cells.

Osmosis

Define osmosis and explain how it affects plant and animal cells.

Lesson details

Key learning points

  1. Define the term osmosis and give some examples of its use in living things
  2. Explain the changes to animal and plant cells when placed in different concentration solutions

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
To make a solution more dilute, you need to add more .
Correct Answer: water
Q2.
Which three are only found in plant cells and not animal cells?
cell membrane
Correct answer: cell wall
Correct answer: chloroplast
mitochondria
nucleus
Correct answer: permanent vacuole
Q3.
Which is an animal cell?
palisade cell
Correct answer: red blood cell
root hair cell
Q4.
Which part of a cell allows substances to move in and out?
Correct Answer: cell membrane, the cell membrane, membrane, the membrane
Q5.
Which part of a plant cell is where cell sap is stored?
cell wall
chloroplast
mitochondria
Correct answer: vacuole
Q6.
Match each substance to the correct description.
Correct Answer:sodium chloride,soluble solid

soluble solid

Correct Answer:sand,insoluble solid

insoluble solid

Correct Answer:water,solvent

solvent

Correct Answer:salt water,mixture

mixture

6 Questions

Q1.
Osmosis happens through a partially permeable .
Correct Answer: membrane
Q2.
Osmosis involves the movement of which molecule?
Correct Answer: water, H20
Q3.
Match each scenario to the effect it will have on the cell.
Correct Answer:an animal cell in a very dilute solution,cell will shrink

cell will shrink

Correct Answer:an animal cell in a very concentrated solution,cell will burst

cell will burst

Correct Answer:a plant cell in a very dilute solution,cell will become flaccid

cell will become flaccid

Correct Answer:a plant cell in a very concentrated solution,cell will become turgid

cell will become turgid

Q4.
Which part of a plant cell prevents it from bursting when water enters by osmosis?
cell membrane
Correct answer: cell wall
chloroplast
vacuole
Q5.
If water moves into a plant cell by osmosis, it will...
decrease in mass.
Correct answer: increase in mass.
stay the same mass.
Q6.
A piece of potato is placed in a dilute solution. What will happen to the size of the piece of potato?
Correct answer: It will get larger.
It will get smaller.
It will stay the same.

Lesson appears in

UnitBiology / Cell biology

Biology

UnitCombined science / Cell biology