Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the character of the Friar and analyse how Chaucer uses him to satirise the Church.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is the Prioress' role?
A member of a religious community of men.
A member of a religious community of women
A woman who has been married five times.
Correct answer: A woman who is head of a house of nuns.
Q2.
Which of these things does the Prioress do?
Eat messily
Correct answer: Sing through her nose
Speak French well
Swear
Q3.
Which adjective best describes the Prioress?
Bad-mannered
Poor
Correct answer: Pretentious
Unattractive
Q4.
What does 'Amor vincit omnia' mean?
Correct answer: Love conquers all
Love conquers nothing
Money conquers all
Q5.
What is 'irony'?
Making someone or something seem ridiculous.
Making something seem more than it is.
Making the reader laugh.
Correct answer: When our expectations are reversed.

5 Questions

Q1.
What was the role of a Friar?
A man who served his lord as a soldier in armour and on horseback.
A man who works at a mill.
Correct answer: A member of a religious community of men.
A member of a religious community of women.
Q2.
Which Estate were the clergy (members of the Church, such as Friars and Prioresses)?
Correct answer: First
Second
Third
Q3.
What was a Friar SUPPOSED to spend his time doing?
Eating and drinking lots of food
Flirting with women
Correct answer: Helping the poor and sick
Making lots of money
Q4.
Which adjective best describes the Friar in The Canterbury Tales?
Chaste
Correct answer: Corrupt
Honourable
Modest
Q5.
What is a stereotype?
Correct answer: A common but fixed and oversimplified idea of a particular type of person.
Someone who has lots of relationships outside of marriage.
Someone who is willing to behave dishonestly for money or personal gain.

Lesson appears in

UnitEnglish / The Canterbury Tales: 'General Prologue'

English