What are the similarities and differences between Stone Age periods?

During this lesson we will study what stayed the same throughout the different Stone Age periods, as well as what changed. Humans made some very important discoveries and breakthroughs with each new period, and we will study the way these changed the way we lived.

What are the similarities and differences between Stone Age periods?

During this lesson we will study what stayed the same throughout the different Stone Age periods, as well as what changed. Humans made some very important discoveries and breakthroughs with each new period, and we will study the way these changed the way we lived.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Similarities and differences between the periods
  2. Theories around the development of language

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
Which of these materials did humans use during the Neolithic era? Choose three.
Correct answer: Animal skins
Correct answer: Bones
Correct answer: Flint
Metal
Plastic
Q2.
Humans began farming in which of the stone ages?
Mesolithic era
Correct answer: Neolithic era
Palaeolithic era
Q3.
The Palaeolithic era, Mesolithic era and Neolithic era all lasted for about the same length of time.
Correct answer: False
True
Q4.
Where is it believed that humans first evolved?
Correct answer: Africa
Europe
Great Britain
The fertile crescent
Q5.
The Palaeolithic Era was which of the following?
Middle Stone Age
New Stone Age
Correct answer: Old Stone Age
Q6.
The Neolithic Era was which of the following?
Middle Stone Age
Correct answer: New Stone Age
Old Stone Age
Q7.
The Mesolithic Era was which of the following?
Correct answer: Middle Stone Age
New Stone Age
Old Stone Age

5 Questions

Q1.
In which era did humans in Britain settle in more permanent homes and start farming?
Mesolithic era
Correct answer: Neolithic era
Palaeolithic era
Q2.
Which of these animals is now extinct?
Elk
Correct answer: Giant ground sloth
Rhinoceros
Turtles
Q3.
There were no musical instruments during the Mesolithic era.
Correct answer: False
True
Q4.
When did Homo sapiens first evolve?
Around 2.5 million years ago
Correct answer: Around 300,000 years ago
Around 60,000 years ago
Around 65 million years ago
Q5.
In the Palaeolithic era, early humans would have communicated
Using complex sentences
Correct answer: Using grunts and cries
Using lots of words that had a shared meaning
Using writing

Lesson appears in

UnitHistory / Prehistoric Britain

History