What is a healthy diet?

In this lesson, we will learn about the different food groups and what we use each food group for.

What is a healthy diet?

In this lesson, we will learn about the different food groups and what we use each food group for.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Major food groups and examples
  2. Designing a balanced meal

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
When you exercise your heart rate ______.
decreases
Correct answer: increases
stays the same
Q2.
Which of these is NOT a reason to exercise?
To help us sleep better
Correct answer: To make our muscles sore
To strengthen our bones and muscles
Q3.
Which of the following is NOT a form of exercise?
Running
Skipping
Correct answer: Sleeping
Q4.
If you want to stay healthy, what do you need to do?
Eat healthy food and sit on computer games all day
Correct answer: Exercise regularly and eat healthy food
Sit around and watch TV all day and eat unhealthy food

5 Questions

Q1.
Which of these is NOT a food group?
carbohydrate
protein
Correct answer: toast
Q2.
Which food group does meat belong to?
carbohydrate
fats
Correct answer: protein
Q3.
Which food group does olive oil belong to?
carbohydrate
Correct answer: fats and oil
protein
Q4.
Which food group does bread belong to?
Correct answer: carbohydrate
fats
protein
Q5.
Which food group does cheese belong to?
carbohydrate
Correct answer: dairy
protein

Lesson appears in

UnitScience / Human lifestyle

Science