Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can express feelings using colour, lines and shapes.

      Key learning points

      1. Abstract art does not show real objects but instead uses colours, shapes and lines to express feelings and ideas.
      2. Art can express emotions and connect people.
      3. Artists can use visual elements such as colour, space, to show feelings and connections.
      4. Figurative art is a kind of art that shows things we can recognise like people, animals and objects.

      Keywords

      • Abstract - a type of art that uses shapes, colours, and lines to show feelings or ideas instead of drawing things exactly how they look in real life.

      • Emotion - a feeling you have inside, like being happy, sad, angry, or excited.

      • Relationship - a special connection you have with someone

      • Composition - how an artist arranges the different elements of an artwork

      • Figurative - a type of art that shows things or people that are really there

      Common misconception

      Art is only about copying what things look like, rather than expressing feelings.

      You can use colours, shapes, or lines to share your mood or ideas.

      Teacher tip

      Pupils may need further support with underatanding that different colours mean different things to others.

      Equipment

      Pens, pencils, paint, sketchbook/paper and paintbrush

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What word means “a feeling you have inside, like being happy, sad, angry or excited”?

      size
      Correct answer: emotion
      movement
      colour

      Q2.
      What shape might you use to show love or friendship?

      Correct answer: heart
      square
      rectangle
      triangle

      Q3.
      Which of these is a good way to show anger using lines?

      Smooth, wavy lines in cool blue
      Correct answer: Jagged, spiky lines in red
      Dotted lines in soft pink
      Curvy lines in yellow

      Q4.
      Which of these helps an artist show feelings in their work?

      A ruler
      Scissors
      A glue stick
      Correct answer: Bright or dark colours

      Q5.
      Which line could show calm and peaceful feelings?

      A zigzag line
      Correct answer: A wavy line
      A dot
      A spiky line

      Q6.
      Match the keyword to its definition:

      Correct Answer:Colour,Might be bright or dark to show feelings
      Correct Answer:Line,Might be straight, wavy or jagged
      Correct Answer:Shape,Might be round, square or heart-shaped

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following best describes abstract art?

      A painting that looks exactly like a photograph
      A sculpture of a dog that looks very realistic
      Correct answer: A drawing that uses shapes, colours and lines to show feelings
      A realistic pencil sketch of a building

      Q2.
      Which of these would be an example of a figurative sculpture?

      A sculpture of a person with wings and a rainbow-coloured face
      A sculpture made from different coloured blocks to show emotion
      Correct answer: A clay model of a dog sitting
      A sculpture using only lines and shapes with no real figure

      Q3.
      Artists and designers can express relationships and emotions through ...

      Correct answer: colour
      numbers
      Correct answer: shapes
      Correct answer: lines

      Q4.
      Match the keyword to its correct definition:

      Correct Answer:Abstract,A type of art showing shapes and colours to express feelings
      Correct Answer:Composition,How an artist arranges elements in artwork
      Correct Answer:Relationship,A connection you have with someone

      To help you plan your 2 art and design lesson on: Representing relationships, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...