Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Respond to artists' visions of paradise

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a paradise scene inspired by an artist.

      Key learning points

      1. Artists make creative choices about colour, shape and composition to show ideas.
      2. You can look closely at artworks to identify how artists represent an idea.
      3. Artists are inspired by places, dreams, stories or nature when imagining paradise.
      4. We can respond to artworks by making our own visual interpretations.

      Keywords

      • Paradise - somewhere you feel safe, calm and happy

      • Composition - the way elements are arranged and organised within an artwork

      Common misconception

      When painting, pupils may try to paint everything at once without letting layers dry.

      When painting, it is important to paint the background first and let it dry before adding other elements on top.

      Teacher tip

      Pupils will require prior knowledge of colour mixing.

      Equipment

      paper, paint, paintbrush, paper, water, paint palette

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What does 'mark-making' mean?

      making marks with food only
      Correct answer: creating lines, shapes, or textures
      writing stories

      Q2.
      Artists can use to express their feelings.

      Correct Answer: colours, marks, tone, colour

      Q3.
      What do we call something most people remember from the past?

      A sandwich
      A pencil
      A game
      Correct answer: A memory

      Q4.
      Match the type of memory to the mark:

      Correct Answer:Happy memory,Bright colours
      Correct Answer:Sad memory,Dark colours
      Correct Answer:Exciting memory,Quick marks

      4 Questions

      Q1.
      Which artist is known for painting nature?

      Horace Pippin
      Correct answer: Melencio Sapnu
      Both
      None

      Q2.
      Match the keywords with their definitions:

      Correct Answer:Composition,The arrangement of elements in art.
      Correct Answer:Paradise,A place that feels safe and happy.
      Correct Answer:Imaginary,Things which have been created in your head.

      Q3.
      Match the task with its goal:

      Correct Answer:Discussing your paradise,To visualize your feelings
      Correct Answer:Creating a colour palette,To prepare for painting your work
      Correct Answer:Think about an artist's work,To collect ideas for your own work

      Q4.
      Paradise can be real or .

      Correct Answer: imaginary, imagined, not real

      To help you plan your 2 art and design lesson on: Respond to artists' visions of paradise, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...