Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Architects who build communities

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a poly block print inspired by patterns in architecture.

      Key learning points

      1. Architecture is the art and science of designing and constructing buildings.
      2. Architects create a sense of community through their designs.
      3. Architects can incorporate patterns in their design both through the structure and literal patterns.
      4. Patterns can represent communities in architecture.

      Keywords

      • Architecture - the art and science of designing and constructing buildings

      • Architect - a person who designs and constructs buildings

      • Pattern - a design in which lines, shapes, forms or colours are repeated

      • Poly block - a soft white foam board that can be carved into to create prints

      Common misconception

      Architecture is plain and without details.

      Architects use many different patterns in their designs, both literal patterns and patterns through their use of form.

      Teacher tip

      All students' works will be different due to the nature of experimentation; nothing should be deemed as incorrect. Teacher can expand on the list of references suggested for the lesson for more local examples.

      Equipment

      Pen or pencil, A4 paper, poly block, printing ink, printing roller.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the term that refers to the art of applying design to clothing and accessories?

      costume design
      Correct answer: fashion design
      graphic design
      textile design

      Q2.
      What is the term given to a picture, shape or object that stands for an idea or meaning?

      Correct answer: symbol
      pattern
      motif
      image

      Q3.
      Complete the sentence: Fashion can be a powerful tool to express ...

      Correct Answer: identity

      Q4.
      What was the original purpose of the t-shirt in the early 1900s?

      a colourful protest item
      a uniform for sports teams
      Correct answer: a piece of underwear for soldiers
      a piece of high-fashion clothing

      Q5.
      In what decade did fashion designers begin to include t-shirts in high-end collections?

      1960s
      1970s
      Correct answer: 1980s
      1990s

      Q6.
      Which designer takes inspiration from their experience as a genderfluid person?

      Dian Pelangi
      Louise Linderoth
      Correct answer: Harris Reed

      4 Questions

      Q1.
      What is the art and science of designing, planning and building structures called?

      Correct Answer: architecture

      Q2.
      Complete the sentence: Architects from across history have designed architecture to provide public spaces for people to in.

      Correct Answer: congregate, gather

      Q3.
      What is a design in which lines, shapes, forms or colours are repeated called?

      symbol
      Correct answer: pattern
      image
      model

      Q4.
      What is an effective material to use for printmaking?

      Correct answer: poly block
      clay block
      foam block
      wood block

      To help you plan your 7 art and design lesson on: Architects who build communities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...