Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring printed textiles

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how printed textiles are made and can design my own repeat pattern.

      Key learning points

      1. Printed textiles are fabrics with designs or patterns created by printing techniques.
      2. Printed textiles takes many forms and can be found in our homes through furnishings, clothing, wallpapers.
      3. Incorporting motif designs is a big part of printed textiles

      Keywords

      • Printing - the process of applying colour, patterns, or images onto a surface like fabric or paper

      • Pattern - a design in which colours, shapes, lines or forms are repeated

      • Motif - a repeated shape, image, or idea used in a design

      Common misconception

      Printed textile is only for mass production.

      Printed textiles can be produced in limited quantities or even one-of-a-kind pieces.

      Teacher tip

      All pupils' works will be different due to the nature of experimentation. Nothing should be deemed as incorrect. Teacher can consider the list of references suggested for the lesson. Pupils would benefit from having computers or tablets available to search for images.

      Equipment

      A6 tracing paper, A4 paper, pencil, rubber, viewfinder.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the term that refers to the the art and science of designing and constructing buildings?

      Correct answer: architecture
      structural engineering
      interior design
      urban design

      Q2.
      What statement about architecture is true? Architecture ...

      is always made from the same materials.
      is always very tall and modern.
      is only found in modern cities.
      Correct answer: takes many different forms and can be made from many different materials.

      Q3.
      Match each word with its definition.

      Correct Answer:architecture,art and science of designing and constructing buildings
      Correct Answer:architect,person who designs and constructs buildings
      Correct Answer:material,resources that artists, craftspeople and designers use to create work
      Correct Answer:form,visual appearance, structure or constitution of an object
      Correct Answer:pattern,a design in which lines, shapes, forms or colours are repeated

      Q4.
      Architecture inspires and connects us, it influences our mental wellbeing, and is an indicator of our identity.

      Correct Answer: cultural

      Q5.
      Sou Fujimoto incorporated the aesthetic principles of Japanese architecture to promote mental ...

      Correct Answer: well-being, wellness, wellbeing, well being

      Q6.
      Ndebele architecture united the community post-war. Its feature repeated geometric shapes inspired by the natural surroundings and spiritual beliefs.

      Correct Answer: patterns

      4 Questions

      Q1.
      What is the term that refers to the fabrics with designs or patterns created by a printing technique?

      embroidered textiles
      knitted textiles
      Correct answer: printed textiles
      woven textiles

      Q2.
      Match each words with its definition.

      Correct Answer:pattern,design in which colours, shapes, lines or forms are repeated
      Correct Answer:printing,the process of applying colour, patterns, or images onto a surface
      Correct Answer:motif,a repeated shape, image, or idea used in a design

      Q3.
      What statement about printed textiles is true? Printed textiles ...

      are always machine-printed.
      are always made from natural fibres.
      are only used for high-end fashion.
      Correct answer: take many forms and can be found in many different places.

      Q4.
      Printed textiles can be made in mass factories or in limited quantities.

      Correct Answer: production

      To help you plan your 7 art and design lesson on: Exploring printed textiles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...