Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Fashion design for empowerment

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how fashion design is influenced by identity, culture, and self expression.

      Key learning points

      1. Fashion design is the art of designing clothing and accessories.
      2. Individual fashion is personal and links to time, place and culture.
      3. Fashion designers are challenging our understanding of fashion.

      Keywords

      • Identity - who a person is, including their background, culture, and personality

      • Symbol - a symbol is a picture, shape, or object that stands for an idea or meaning

      Common misconception

      Fashion design is solely about trends and superficial appearances.

      Fashion design is more than trends; it can challenge our understanding of fashion.

      Teacher tip

      All pupils works will be different due to the nature of experimentation, nothing should be deemed as incorrect. Teacher can consider the list of references suggested for the lesson. Pupils would benefit from having computers or tablets available to search for images.

      Equipment

      pencil, rubber, paper, colouring pencils (optional)

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the term that refers to the art of composing visual elements to communicate a message clearly and succinctly to a consumer?

      Correct answer: graphic design
      illustration
      photography
      typography

      Q2.
      Graphics printed on the T-shirt, the pages in the comic book, the posters at school, the paper billboards by the roads are all examples of __________ graphic design.

      digital
      Correct answer: physical
      static
      traditional

      Q3.
      Which statement about graphic design is true? Graphic design ...

      has always been used solely for commercial purposes.
      Correct answer: has been around for many years and is used by communities across the globe.
      is a relatively new field that emerged in the 20th century.
      is primarily a Western art form with limited influence in other cultures.

      Q4.
      What is the primary role of a graphic designer?

      to code and develop websites
      Correct answer: to create visual communications that effectively convey messages to an audience
      to manage and oversee the production of printed materials
      to write content for marketing materials

      Q5.
      Which of the following is not an example of graphic design?

      logo design
      Correct answer: mechanical design
      packaging design
      website design

      Q6.
      A designer needs to consider text type and font in their work.

      Correct Answer: graphic

      4 Questions

      Q1.
      What is the term that refers to the form of art that designs clothing and accessories?

      architectural design
      Correct answer: fashion design
      graphic design
      set design

      Q2.
      Which statement is false? Fashion design ...

      involves creativity, business, and technology.
      is a form of self-expression and cultural commentary.
      Correct answer: is solely about trends and superficial appearances.
      reflects societal values, beliefs, and attitudes.

      Q3.
      True or false? Fashion designers always adhere to gender norms.

      true
      Correct answer: false

      Q4.
      Cultural heritage, historical era and fashion movement are common shared by Dhaka, Kawakubo, Nayal, Ross and Westwood.

      Correct answer: inspirations
      designs
      novels

      To help you plan your 7 art and design lesson on: Fashion design for empowerment, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...