Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Art movements, disciplines and multidisciplinary artists

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of techniques and materials to explore different artistic disciplines.

      Key learning points

      1. Artists make art using many different materials and techniques. We call this an artistic discipline.
      2. Artists and movements can generate work in different disciplines, often using similar characteristics.
      3. Multidisciplinary artists work across disciplines but often create work that shares common characteristics or themes.

      Keywords

      • Discipline - an artistic practice which has its own techniques and materials

      • Popular culture - includes things such as social media, video games, music and food that people enjoy in everyday life

      • Multidisciplinary - combining or involving more than one artistic discipline

      Common misconception

      Artists work in one discipline.

      Artists can make art using many different disciplines.

      Teacher tip

      Creating a model example for Task C will help pupils understand the interaction between different media in installation art.

      Equipment

      Materials and tools for different disciplines such as drawing and painting and cardboard and cardboard objects (such as toilet tubes) for Task C.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Art movements include groups of artists who share _________ characteristics, themes, ideas or techniques.

      Correct answer: copied
      Correct answer: common
      unusual
      Correct answer: rare

      Q2.
      True or false: Art movements are never impacted by changes in the world around the artists.

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      What was one of the key ways that the Arts and Crafts movement responded to new technology?

      By celebrating modern machinery
      Correct answer: By using traditional craft techniques and materials
      By replacing handmade work with factory production
      By focusing on abstract digital artwork

      Q4.
      Which invention helped Impressionist artists work outside more easily?

      a paint roller
      Correct answer: a paint tube
      a paint spatula
      a paint palette

      Q5.
      Complete the sentence: One change that has significantly impacted art movements, from the Renaissance to the present day, is .

      Correct Answer: technology, Technology, inventions, technological advancements

      Q6.
      Which art movement was Nam June Paik part of?

      Futurism
      Arts and Crafts
      Correct answer: Digital Art
      Impressionism

      5 Questions

      Q1.
      What is the term given to an artistic practice which has its own techniques and materials

      movement
      period
      Correct answer: discipline
      medium

      Q2.
      Complete the sentence: Disciplines allow artists to express their in different ways.

      Correct Answer: creativity, creativeness

      Q3.
      True or false: Artists can only work in one discipline.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      When artists combine different disciplines into a single artwork or work across different disciplines what is it called?

      Correct Answer: multidisciplinary art, Multidisciplinary art, multidisciplinary, Multidisciplinary

      Q5.
      What does the term 'popular culture' include?

      traditions and historical events
      rare artwork and artefacts
      things in everyday life
      expensive luxury items

      To help you plan your 7 art and design lesson on: Art movements, disciplines and multidisciplinary artists, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...