Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring embroidery and stitch

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make an embroidery sampler to practice different stitches.

      Key learning points

      1. Embroidery has been used throughout the centuries to produce functional and artistic outcomes.
      2. You can create designs with embroidery stitches and can also draw with stitch.
      3. Colour and colour theory is an important part of embroidery.
      4. Artists can take inspiration from many things to produce traditional or contemporary embroidery pieces.

      Keywords

      • Embroidery - stitching designs onto fabric or other materials

      • Sampler - fabric or material used to practise or demonstrate stitches on

      • Stitch - the basic movement of thread through fabric to make a design or join

      Common misconception

      Embroidery is a simple way of decorating cloth and has no cultural context.

      Embroidery goes beyond just being a decorative process, it is a powerful form of art that can reflect cultural heritage.

      Teacher tip

      If an embroidery hoop cannot be used to keep fabric taut, thicker pieces of fabric such as felt can be used instead. Thicker fabrics make it easier to have more control when sewing.

      Equipment

      Cotton, felt, embroidery thread, needles, embroidery hoop, pencil, ruler.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is embroidery?

      Drawing patterns with pencil on fabric
      Correct answer: Stitching decorative designs onto fabric using thread
      Painting colour onto fabric
      Cutting shapes from fabric and gluing them down

      Q2.
      Where might you find examples of embroidery?

      Correct answer: On clothing, cushions, and art pieces
      Only in history books
      Just on factory-made textiles
      Only in museums

      Q3.
      thread is used in blackwork embroidery.

      Correct Answer: black

      Q4.
      What is the purpose of a sampler in embroidery?

      To clean your needle
      Correct answer: To practise and show different stitches
      To measure fabric
      To keep thread colours tidy

      Q5.
      What is an embroidery hoop used for?

      Measuring thread length
      Cutting fabric into circles
      Adding colour to thread
      Correct answer: Holding fabric tightly while you stitch

      Q6.
      An embroidery hoop has two hoops: one on the __________ and one on the __________.

      Correct answer: inside
      top
      Correct answer: outside
      bottom
      linen

      6 Questions

      Q1.
      What is embroidery thread usually made from?

      Plastic and rubber
      Correct answer: Cotton or silk
      Wool and leather
      Paper and glue

      Q2.
      Which of the art elements is most important to consider when planning your embroidery?

      Correct Answer: Colour, Line, Space

      Q3.
      Match the technique with its description.

      Correct Answer:Running stitch,Creates a dashed line

      Creates a dashed line

      Correct Answer:Cross stitch,Forms X-shaped stitches

      Forms X-shaped stitches

      Correct Answer:Satin stitch,Fills a shape with parallel stitches

      Fills a shape with parallel stitches

      Q4.
      Blackwork embroidery uses only thread and is often geometric.

      Correct Answer: black, black

      Q5.
      Why do artists use samplers?

      To sew clothes
      Correct answer: To practise and record stitches
      To draw directly on fabric

      Q6.
      Embroidery can be used to tell and express ideas.

      Correct Answer: stories

      To help you plan your 8 art and design lesson on: Exploring embroidery and stitch, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...