Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identity, art and self-expression

      Lesson details

      Learning outcome

      I can engage in thinking, making and discussion about art as self-expression.

      Key learning points

      1. Some artists only make art as pure self-expression - there is no intention to share with an audience.
      2. Some artists intend to make art as pure self-expression, but eventually do share their work with an audience.
      3. Some artists start by creating art as self-expression and with the intention of sharing with others.
      4. In many cultures, creative self-expression is woven into daily life.

      Keywords

      • Self-expression - when an artist expresses personal perspectives, emotions, identity, or experiences in their work, rather than striving for objective representation

      • Intention - the artist’s purpose or motivation behind creating a piece of work

      Common misconception

      All artists make art with the intention of sharing with an audience.

      Some art is made as an act of pure self-expression. Even deeply personal works are shaped by history, identity, and society, meaning they can take on wider meanings even if the artist did not intend them to.

      Teacher tip

      You could lead by sharing examples of the final task so that pupils understand what the making aspect of the lesson is building up to.

      Equipment

      Material for sculpting e.g. boxes, modroc, papier-mâché, collage materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following best describes the purpose of mapping?

      Mapping makes places look good.
      Correct answer: Mapping helps people plan and navigate their journeys.
      Mapping keeps us interested in places.

      Q2.
      Artists have long used mapping as a way to tell personal, cultural, and historical stories.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      Which of the following are methods of artist mapping?

      Correct answer: distorts or reinvents locations to highlight subjective experiences or themes
      uses standardised formats and often relies on data and scientific methods
      Correct answer: incorporates collage, painting, textiles, installations, and digital media

      Q4.
      Match the artist to their use of mapping in their art.

      Correct Answer:Grayson Perry,represents thoughts and emotions as a fictional geography

      represents thoughts and emotions as a fictional geography

      Correct Answer:Natalia Nakazawa,explores themes of identity, displacement, and migration

      explores themes of identity, displacement, and migration

      Correct Answer:Zarina Hashmi,explores themes of home, displacement, borders, and migration

      explores themes of home, displacement, borders, and migration

      Q5.
      Which of the following could be key moments or experiences that have shaped your personal identity journey?

      Correct answer: places that are important to you
      your favourite colour
      Correct answer: cultural or family traditions
      Correct answer: key experiences or challenges

      Q6.
      Some artists make art as an act of pure self-expression.

      Correct answer: True
      False

      4 Questions

      Q1.
      Why might artists make art as pure self-expression?

      to gain fame and recognition for their art
      Correct answer: to process thoughts or emotions
      Correct answer: to connect with themselves on a deeper level

      Q2.
      Match the artist to their approach to artistic self-expression.

      Correct Answer:Jaixia Blue,inspired by her grandmother who was part of the Windrush generation

      inspired by her grandmother who was part of the Windrush generation

      Correct Answer:Tracey Emin,created intensely autobiographical drawings and fabric pieces

      created intensely autobiographical drawings and fabric pieces

      Correct Answer:Frank Bowling,created large-scale abstract paintings rooted in personal expression

      created large-scale abstract paintings rooted in personal expression

      Q3.
      Art is always displayed in galleries and museums.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      Match the culture with their creative practice.

      Correct Answer:Indigenous Australian communities,painting as part of a Dreamtime story, a way to pass down knowledge

      painting as part of a Dreamtime story, a way to pass down knowledge

      Correct Answer:Māori culture,carving (whakairo), weaving (raranga), and tattooing (tā moko)

      carving (whakairo), weaving (raranga), and tattooing (tā moko)

      Correct Answer:Japan,shokunin through pottery, paper-making, or cooking

      shokunin through pottery, paper-making, or cooking


      To help you plan your 9 art and design lesson on: Identity, art and self-expression, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...