Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Personal to universal: art as connection

      Lesson details

      Learning outcome

      I understand how art can share ideas and emotions that connect people, even if they are from different places or times.

      Key learning points

      1. Art can transcend language, geography and time to communicate ideas or emotions.
      2. Universal themes can be understood globally, even when expressed in different ways.
      3. Artists create spaces or artworks to promote shared feelings or experiences creating connection among their audiences.
      4. Discussing an artwork helps us to make connections and deepen our understanding.

      Keywords

      • Feelings - an emotional reaction

      • Connection - when people, places, or things feel linked together through feelings, experiences, memories, or relationships.

      • Story - a way of sharing something that happened whether real or imagined.

      Common misconception

      Art only connects people if everyone understands it the same way.

      Art connects people because it sparks emotions and ideas, even if everyone sees it differently. It’s the shared experience, not exact understanding, that brings people together.

      Teacher tip

      This lesson has options for either using a camera or drawing a design. If there is computer access, students could print their own imagery to place the figure over.

      Equipment

      Paper, pencil, camera, figure template, paints, pencil crayons, oil pastels, marker pens

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is not an example of self-expression?

      Creating art that shows your own feelings or ideas
      Making art that tells your personal story
      Correct answer: Copying someone else’s artwork exactly without adding your own touch

      Q2.
      What does intention mean?

      Doing something by accident or randomly
      Copying someone else's style and use of materials
      Correct answer: Making choices on purpose to express an idea or feeling

      Q3.
      What does pure self-expression mean?

      Making art just to please others or to fulfil a project brief
      Correct answer: Creating work that honestly shows your own feelings or thoughts
      Following all the art rules perfectly

      Q4.
      Artists use self-expression in their art to share their inner and ideas with others.

      Correct Answer: feelings, emotions

      Q5.
      Which of the following is art intended for an audience?

      work made in a private sketchbook
      Correct answer: work made to be exhibited in an exhibition
      doodles in the back of a notebook

      Q6.
      Match the keywords with their definitions:

      Correct Answer:connection,when people, places, or things feel linked together

      when people, places, or things feel linked together

      Correct Answer:feelings,an emotional reaction

      an emotional reaction

      Correct Answer:story,a way of sharing something that happened whether real or imagined

      a way of sharing something that happened whether real or imagined

      5 Questions

      Q1.
      Can art connect people?

      Correct answer: Yes, by sharing emotions and stories that others can relate to
      Only if everyone makes the same art
      No, art is just decoration with no meaning

      Q2.
      What are feelings?

      External physical reactions of the body only
      A favourite book, magazine or text
      Correct answer: Emotions like happy, sad, angry, or excited

      Q3.
      Art can people by sharing feelings and stories that others can relate to.

      Correct Answer: connect

      Q4.
      Is it true that art only connects people if everyone understands it the same way?

      Yes, everyone must see art the same way to connect
      No, art doesn’t actually connect people at all
      Correct answer: No, art can connect people even if they understand it differently

      Q5.
      Is it beneficial to talk about artwork?

      Correct answer: Yes, it helps us understand different ideas and feelings
      No, it only matters if the artist is famous
      No, art should be looked at and not discussed

      To help you plan your 9 art and design lesson on: Personal to universal: art as connection, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...