Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Technical drawing techniques to communicate ideas

      Lesson details

      Learning outcome

      I can produce a drawing that creates the illusion of depth and space in architectural design.

      Key learning points

      1. Perspective is important in technical drawings to show how a building will look from a specific viewpoint.
      2. There are two key parts of a perspective drawing, the horizon line and vanishing point.
      3. The key rule is to ensure all parallel lines converge at the correct vanishing point(s) on the horizon line.
      4. The lines artists use in perspective drawings aren't always tight and precise.

      Keywords

      • Perspective drawing - a technique used to show depth and space by making objects appear smaller as they get further away

      • Vanishing point - the spot on the horizon line where all diagonal lines appear to meet in a perspective drawing

      • Horizon line - a horizontal line that represents the viewer’s eye level in a drawing

      Common misconception

      Students often place the vanishing point too low or high, or forget to use it consistently, which causes the drawing to look distorted or unrealistic.

      Remember: the vanishing point sits on the horizon line, which is your eye level. All diagonal lines must meet at the vanishing point—even if it’s off the paper!

      Teacher tip

      Encourage freehand sketching before using rulers to build spatial awareness. Think about buildings in your local area, in particular block shaped buildings.

      Equipment

      Paper, pencils, rulers, eraser, fineliners, paint, coloured pencils, collage papers, scissors and glue.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a purpose of technical drawing in design?

      to create decorative artwork
      Correct answer: to communicate design ideas clearly and accurately
      to write stories about architecture
      to advertise construction companies

      Q2.
      Match the terms to the best definition.

      Correct Answer:perspective drawing,technique to show depth and space by making objects appear smaller

      technique to show depth and space by making objects appear smaller

      Correct Answer:vanishing point,spot on the horizon line where all diagonal lines appear to meet

      spot on the horizon line where all diagonal lines appear to meet

      Correct Answer:horizon line,a horizontal line that represents the viewer’s eye level in a drawing

      a horizontal line that represents the viewer’s eye level in a drawing

      Q3.
      What are ways artists and architects show space and depth in their drawings?

      Correct answer: using perspective lines that lead to a vanishing point
      filling the entire page with one solid colour
      Correct answer: overlapping objects to show which ones are in front or behind
      drawing everything the same size

      Q4.
      What are reasons perspective is important in architectural drawings?

      Correct answer: It shows how a building will look in real life from a particular viewpoint.
      It decorates the page with fancy lines.
      Correct answer: It helps clients understand and visualise the architects ideas.
      Correct answer: It helps to communicate depth, space and scale of the building clearly.

      Q5.
      Match the terms to the best definition.

      Correct Answer:one-point perspective,uses a single vanishing point

      uses a single vanishing point

      Correct Answer:two-point perspective,uses two vanishing points

      uses two vanishing points

      Correct Answer:three-point perspective,uses three vanishing points

      uses three vanishing points

      Q6.
      Select ways in which architects use perspective drawings.

      Correct answer: Explore space, mood, and structure.
      Correct answer: Add texture, colour or collage to bring their ideas to life.
      Measure exact structural loads and stresses.
      Calculate the cost of building materials.

      4 Questions

      Q1.
      Match the words and definitions.

      Correct Answer:perspective drawing,making objects appear smaller as they get further away

      making objects appear smaller as they get further away

      Correct Answer:vanishing point,the spot on the horizon line where all diagonal lines appear to meet

      the spot on the horizon line where all diagonal lines appear to meet

      Correct Answer:horizon line,a horizontal line that represents the viewer’s eye level in a drawing

      a horizontal line that represents the viewer’s eye level in a drawing

      Q2.
      In two-point perspective, all vertical lines go to a vanishing point.

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      Architecture firms often use creative drawing techniques to ...

      make accurate, to scale plans.
      Correct answer: help clients visualise and connect with their design ideas.
      help clients feel impressed and in awe of their designs.

      Q4.
      Which of these best describes an expressive architectural drawing?

      a neat, perfectly ruled technical drawing
      a quick sketch with scribbles and no meaning
      Correct answer: a drawing that shows ideas using bold lines, tone or collage

      To help you plan your 8 art and design lesson on: Technical drawing techniques to communicate ideas, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...