Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Refining your artistic voice by experimenting with techniques and skills

      Lesson details

      Learning outcome

      I can experiment with materials and techniques to refine my artistic voice.

      Key learning points

      1. Experimenting with new techniques expands artistic possibilities.
      2. Many artists experiment. They rule-break and turn mistakes into opportunities for developing their artistic voice.
      3. Open-ended experimentation allows artists to make mistakes that could lead to unexpected ideas and new techniques.

      Keywords

      • Techniques - methods or approaches used to create art, such as layering, texturing, or blending

      • Open-ended - working in art with no fixed outcome or predetermined goal

      • Mistakes - in art can be an opportunity for discovery and growth, often leading to unexpected and innovative results

      Common misconception

      Making mistakes in art is always bad for your artistic development.

      Mistakes and experimentation can lead to developing an artistic voice.

      Teacher tip

      Monitor use of materials, tools and techniques in the 'rule-breaking' task to ensure safety and appropriateness.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which technique involves applying multiple layers of paint to create depth in a painting?

      blending
      Correct answer: layering
      texturing
      sketching

      Q2.
      What is the primary purpose of blending in painting?

      to create sharp edges
      Correct answer: to mix colours smoothly
      to add texture
      to outline shapes

      Q3.
      In art, what does an open-ended approach emphasise?

      following strict guidelines
      achieving a predetermined outcome
      Correct answer: exploration and experimentation
      replicating existing artworks

      Q4.
      What does texturing in art aim to achieve?

      smooth, flat surfaces
      Correct answer: visual or tactile surface quality
      precise geometric shapes
      replicating existing artworks

      Q5.
      Which tool is commonly used for blending colours in painting?

      Correct answer: fan brush
      charcoal
      black paint
      a roller

      Q6.
      How can mistakes be beneficial in the artistic process?

      They should always be erased.
      They lead to immediate failure.
      Correct answer: They offer opportunities for discovery.
      They ruin the artwork.

      4 Questions

      Q1.
      Open-ended experimentation allows artists to develop their ...

      personality.
      Correct answer: artistic voice.
      pay packet.
      artist dress sense.

      Q2.
      Open-ended working in art means ...

      working towards someone else’s idea of your outcome.
      Correct answer: working with no clear idea of your outcome.
      working with a clear idea of your outcome.

      Q3.
      What links these art movements? Impressionism, Dada, Abstract Expressionism and The Feminist Art Movement

      Correct Answer: Experimentation, Rule-breaking, Mistakes

      Q4.
      Contemporary artists continue to ...

      Correct answer: experiment and rule-break.
      only use traditional techniques and materials.
      experiment but follow strict rules about making art.

      To help you plan your 10 art and design lesson on: Refining your artistic voice by experimenting with techniques and skills, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...