Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and reflect on the influences that shape an artistic voice.

      Key learning points

      1. An artist’s voice is distinctive and shaped by influences and ongoing experimentation.
      2. An artistic voice is not fixed.
      3. Artists develop their style through experimentation, repetition, and refinement.

      Keywords

      • Artistic voice - refers to the unique expression, style, and perspective an artist brings to their work

      • Distinctive - in art means having a unique quality or characteristic that sets an artwork or artist apart from others

      • Experimentation - in art refers to trying out new ideas, techniques, materials, or styles to see what works and what feels right

      • Influences - in art refer to the factors that shape and inspire an artist's creative choices, style, and overall artistic voice

      Common misconception

      All artists make art about their intenral and external influences.

      Some artists make art that is obviously about their influences and some don't.

      Teacher tip

      Support pupils to reflect in a safe way on their influences, providing additional support if needed.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is usually the purpose of art?

      Correct answer: to express ideas or emotions
      to follow strict rules
      to only decorate buildings
      to always be realistic

      Q2.
      Which of these is an obvious example of a type of visual art?

      Correct answer: painting
      Correct answer: performance
      planting
      cooking

      Q3.
      Which of these is a common reason artists create art?

      Correct answer: to share a story or message
      to show off their skills
      to copy other artists
      to teach an art lesson

      Q4.
      What is a common element in most artworks?

      another famous artist’s name
      bright colours only
      Correct answer: a unique style or approach
      very expensive materials

      Q5.
      What do you think the word 'style' means in art?

      the way an artist dresses while working
      Correct answer: the techniques and features that make their work recognisable
      the list of materials used in artwork
      the size of their artwork

      Q6.
      What does the term 'artistic voice' mean?

      the ability to sing while creating art
      Correct answer: the unique style or perspective of an artist in their work
      a type of material used in art
      the use of spoken word in performance art

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following can shape an artist’s voice?

      Correct answer: internal influences
      following step-by-step instructions
      using the same materials as everyone else
      Correct answer: external influences

      Q2.
      Does an artist's voice change over time?

      Correct Answer: Yes, it evolves., Yes, it changes., Yes., It changes over time., It does change.

      Q3.
      Which of these most commonly helps to shape an artistic voice?

      experimentation with cafes
      experimentation with outfits and hair
      Correct answer: experimentation with materials and techniques
      experimentation with not making any art

      Q4.
      Which of the following is true?

      All artists make art about their internal and external influences.
      Correct answer: Not all artists make art about their internal and external influences.
      All artists make art about current affairs.
      Not all artists make art shaped by their artistic voice.

      To help you plan your 10 art and design lesson on: The artistic voice, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...