Year 11

Cellular structures

Describe the functions of sub-cellular structures.

Year 11

Cellular structures

Describe the functions of sub-cellular structures.

Switch to our new biology teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe functions of sub-cellular structures
  2. Compare the functions of different cells

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of the following is the smallest?
arm
eyeball
fly
Correct answer: skin cell
Q2.
What does the word permeable mean?
a barrier to all substances
Correct answer: allows liquids and gases through
small extension on the surface
spherical in shape
Q3.
What is the function of the cell wall?
contains the DNA and controls cell activities
control what enters and exits the cell
Correct answer: provide strength and structure to the cell
where protein synthesis occurs
Q4.
What type of cell is this picture showing?
An image in a quiz
Correct Answer: animal, animal cell, an animal cell
Q5.
Plants use photosynthesis to produce _________ and oxygen.
carbon dioxide
Correct answer: glucose
nitrogen
water
Q6.
Which of the following is not in an animal cell?
cytoplasm
mitochondria
nucleus
Correct answer: vacuole

6 Questions

Q1.
What is the function of the cytoplasm?
control what enters and exits the cell
to provide structure and strength to the cell
Correct answer: where most of the chemical reactions occur
where protein synthesis occurs
Q2.
Which two sub-cellular structures do animal cells contain?
Correct answer: cell membrane
cell wall
Correct answer: cytoplasm
vacuole
Q3.
Ribosomes are where ____________ are synthesised.
Correct Answer: proteins, protein
Q4.
Which of the following statements is not true?
Correct answer: Aerobic respiration occurs in the chloroplasts.
The cell wall provides strength and structure.
The nucleus contains DNA and controls cell activities.
The vacuole contains sap to keep the cell firm.
Q5.
Match the structure to its function.
Correct Answer:ribosome,protein synthesis occurs here

protein synthesis occurs here

Correct Answer:mitochondria,aerobic respiration occurs here

aerobic respiration occurs here

Correct Answer:chloroplasts,photosynthesis occurs here

photosynthesis occurs here

Correct Answer:cell membrane,controls what enters and exits the cell

controls what enters and exits the cell

Q6.
Which statement is correct?
Photosynthesis occurs in animal cells.
Correct answer: Plant cells contain chloroplasts.
Plant cells do not have mitochondria.
Proteins are made in the nucleus.