Year 10

Development of the atomic model

Describe the discoveries that led to an increased understanding of the structure of atoms and how we have arrived at the current atomic model.

Year 10

Development of the atomic model

Describe the discoveries that led to an increased understanding of the structure of atoms and how we have arrived at the current atomic model.

Lesson details

Key learning points

  1. Describe discoveries that led to the development of the atomic model
  2. Describe the alpha particle scattering experiment and the discoveries it led to
  3. Compare the nuclear model with the plum pudding model

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
An atom consists of protons, neutrons and .
Correct Answer: electrons, electron
Q2.
Which two statements are correct?
Like charges attract.
Correct answer: Like charges repel.
Correct answer: Opposite charges attract.
Opposite charges repel.
Q3.
Which subatomic particles are found in the nucleus?
electrons only
protons and electrons
Correct answer: protons and neutrons
protons only
protons, neutrons and electrons
Q4.
Match the subatomic particle to its charge.
Correct Answer:proton,positive

positive

Correct Answer:electron,negative

negative

Correct Answer:neutron,neutral

neutral

Q5.
Which subatomic particle has an insignificant mass?
Correct answer: electron
neutron
proton
Q6.
Which subatomic particle is in shells that orbit the nucleus?
Correct answer: electrons
neutrons
protons

6 Questions

Q1.
Which atomic model is the most commonly accepted model today?
JJ Thomson model
Bohr model
Dalton model
Correct answer: Chadwick model
Rutherford model
Q2.
Whose atomic model determined that an atom's positive charge is concentrated in the centre?
Bohr
Dalton
Correct answer: Rutherford
Thomson
Q3.
During the alpha particle scattering experiment, why were some particles deflected at angles as they travelled through?
Correct answer: Alpha particles were repelled by a concentration of positive charge in the centre of the atom.
Most of the atom is empty space meaning it was difficult for particles to maintain a straight path.
The mass of the atom is concentrated in the nucleus, which has a tiny volume.
They were attracted to electrons surrounding the nucleus, taking them off course.
Q4.
Which two statements are correct about the Bohr's atomic model?
Correct answer: Electrons are at fixed distances from the nucleus.
Electrons exist in clouds orbiting in the nucleus.
Correct answer: Most of the atom is empty space.
Neutrally charged particles are located in the nucleus.
The positive charge is spread evenly throughout the atom.
Q5.
Match the scientist to the component of the atom they found evidence for.
Correct Answer:electrons,JJ Thomson

JJ Thomson

Correct Answer:neutrons,Chadwick

Chadwick

Correct Answer:shells,Bohr

Bohr

Correct Answer:nucleus,Rutherford

Rutherford

Q6.
The plum pudding model was developed by ...
Bohr.
Chadwick
Dalton.
Correct answer: JJ Thomson.
Rutherford.