Year 10

Isotopes

Define an isotope, and compare isotopes of elements. Calculate relative atomic mass using isotopic abundances.

Year 10

Isotopes

Define an isotope, and compare isotopes of elements. Calculate relative atomic mass using isotopic abundances.

Switch to our new chemistry teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Define an isotope
  2. Compare isotopes of the same element
  3. Calculate relative atomic mass using isotopic abundances

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which subatomic particle can be lost or gained when elements react?
Correct answer: electron
neutron
nucleus
proton
Q2.
Where in the atom are neutrons found?
Correct Answer: nucleus, the nucleus
Q3.
What is the relative mass and charge of a neutron?
mass = 0, charge = -1
mass = 1, charge = -1
mass = 1, charge = +1
Correct answer: mass = 1, charge = 0
mass= 0, charge = +1
Q4.
An element has 11 protons and 12 neutrons. What is its atomic mass?
11
12
19
Correct answer: 23
Q5.
An element an atomic number of 13 and a mass number of 27. How many protons, neutrons and electrons does it have?
protons 13, neutrons 13, electrons 27
Correct answer: protons 13, neutrons 14, electrons 13
protons 14, neutrons 13, electrons 14
protons 27, neutrons 13, electrons 27
Q6.
Atoms have a neutral charge because …
there are no charged particles in an atom.
they have the same number of neutrons and electrons.
Correct answer: they have the same number of protons and electrons.
they have the same number of protons and neutrons.

6 Questions

Q1.
What are isotopes?
Atoms of an element that are identical.
Atoms of the same element with different numbers of electrons.
Correct answer: Atoms of the same element with different numbers of neutrons.
Atoms of the same element with different numbers of protons.
Q2.
__________ have the same chemical properties but different physical properties.
Correct Answer: Isotopes, isotopes
Q3.
Carbon-14 has more neutrons than carbon-12.
Correct Answer: two, 2
Q4.
Match the words about atoms with the definitions.
Correct Answer:atomic number,number of protons

number of protons

Correct Answer:mass number,number of protons plus neutrons

number of protons plus neutrons

Correct Answer:isotope,atoms with different numbers of neutrons but same number of protons

atoms with different numbers of neutrons but same number of protons

Correct Answer:neutron,a particle with no charge

a particle with no charge

Correct Answer:isotopic abundance,amount of a naturally occurring isotope

amount of a naturally occurring isotope

Q5.
A sample of naturally occurring lithium is 92.4% Li-7 and 7.6% Li-6. What is its relative atomic mass?
Correct answer: 6.92
600
7.00
7.62
Q6.
Of these four atoms, which two are isotopes?
10 protons and 8 neutrons
Correct answer: 8 protons and 10 neutrons
Correct answer: 8 protons and 8 neutrons
9 protons and 10 neutrons