Year 9

What can we do to create a fairer society?

Year 9

What can we do to create a fairer society?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we are going to look at what individuals and schools can do to create a fairer society. Using the after effects of the murder of Stephen Lawrence as a case study, we will explore how citizens and society have tried to create a more equal society.

Content guidance

  • Contains conflict or violence.
  • Contains depictions of discriminatory behaviour.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What was Alan Turing's role in World War 2?
Correct answer: Cracking intercepted coded messages
Naval Commander
Q2.
In which year was the Equality Act introduced?
1891
1997
Correct answer: 2010
2020
Q3.
What does equality mean?
Correct answer: Ensuring that every individual has an equal opportunity to make the most of their lives and talents.
System of social organisation in which all property is owned by the community and each person contributes and receives according to their ability and needs
Q4.
When was the Marriage (Same-Sex Couples) that legalised same-sex marriage introduced?
1900
1963
Correct answer: 2013
2020
Q5.
Roughly, how many disabled people experience difficulties related to their impairment in accessing public, commercial and leisure goods and services?
A Tenth
Correct answer: A Third
None

5 Questions

Q1.
When was Stephen Lawrence killed?
1976
Correct answer: 1993
1998
Q2.
What was the name of the inquiry (report) into the death of Stephan Lawrence?
The Amott report
Correct answer: The Macpherson Report
Q3.
Which of the below is an objective of Stephen Lawrence day?
Correct answer: All the above
Encourage and enable children and young people to play an active role in building stronger communities in which everyone can flourish
Give children and young people a strong voice in driving social change and creating a society that treats everyone with fairness and respect
Inspire and support children and young people to make choices and actions that enable them and others to live their best lives
Q4.
True or false, the Equality Act 2010 does not apply to schools?
Correct answer: False
True
Q5.
Do schools need to keep records about bullying, discriminatory and prejudiced behaviour, either directly or indirectly, including racist, sexist, disability and homophobic/biphobic/transphobic bullying, use of derogatory language and racist incidents?
No
Correct answer: Yes