Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What can we do to create a fairer society?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how laws and campaigns have helped reduce discrimination and identify everyday actions that promote fairness in different parts of society.

      Key learning points

      1. In the UK, laws now exist to prevent inequality and discrimination.
      2. Campaigning and speaking out helped bring about important laws to protect rights and promote equality.
      3. Despite these laws, unfair treatment still occurs, sometimes unintentionally, and can have serious effects.
      4. Cases like Stephen Lawrence’s reveal how discrimination can be built into systems.
      5. Fairness goes beyond laws and policies; it depends on everyday actions by people to ensure all are treated with respect.

      Keywords

      • Inequality - when people are not treated fairly or equally

      • Discrimination - treating people unfairly or differently because of things like their race, gender, or where they come from, instead of treating everyone equally

      • Action - practical steps designed to try to raise public awareness or influence key decision-makers

      Common misconception

      Fairness is only about following the law; if something is legal, then it must be fair.

      While laws set important standards, fairness also depends on how people treat each other every day. Sometimes, unfairness happens even when no laws are broken. True fairness requires respectful actions, understanding and challenging unfair attitudes.

      Teacher tip

      Encourage pupils to reflect on their own experiences and consider practical actions they can take in their daily lives to promote fairness.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word with its definition.

      Correct Answer:equality,same chances, resources and rules for everyone
      Correct Answer:fairness,when everyone is treated fairly
      Correct Answer:equity,when people are given what they need to succeed

      Q2.
      Put these words into the correct order to make a sentence.

      1 - Legal
      2 - does
      3 - not
      4 - always
      5 - mean
      6 - fair.

      Q3.
      What is a good example of everyday fairness?

      letting only your friends answer questions in class
      Correct answer: listening to different points of view with respect
      ignoring people who are different
      only helping people who agree with you

      Q4.
      Which of these is an example of something being unfair, but not illegal?

      refusing to let someone into a shop because of their religion
      Correct answer: choosing not to invite someone to a party because they look different
      sacking someone due to their age
      charging people more because they did not understand English

      Q5.
      Put the events in order for this scenario about fairness.

      1 - A pupil notices a classmate being treated unfairly.
      2 - The pupil talks to a teacher about it.
      3 - The school introduces a new policy to stop unfair treatment.
      4 - Everyone in class learns about the new policy.

      Q6.
      Who can prevent unfair treatment?

      only the Government
      only schools
      Correct answer: everyone
      only police

      6 Questions

      Q1.
      Match the word with its definition.

      Correct Answer:inequality,when people are not treated fairly or equally
      Correct Answer:discrimination,treating people unfairly because of their race, gender, etc.
      Correct Answer:action,practical steps to raise awareness or influence decisions

      Q2.
      What did the Macpherson Report into Stephen Lawrence’s case reveal?

      that the police followed all correct procedures
      that Stephen’s murder was not racially motivated
      Correct answer: that there were serious failings and institutional racism in the police
      that the suspects were innocent all along

      Q3.
      Despite laws against , it can still happen in many different ways, even when it is not intentional.

      Correct Answer: discrimination, inequality

      Q4.
      As a result of discrimination in systems being brought to attention, the Government and other organisations have been made to ...

      Correct answer: take action to avoid it happening again
      wait until things improve
      punish individuals
      deny responsibility

      Q5.
      Put these events in the correct sequence.

      1 - Unfair treatment happens.
      2 - People notice discrimination.
      3 - Campaigning brings change.
      4 - Laws are brought in to protect rights.

      Q6.
      What is needed, as well as laws, to create fairness in society?

      ignoring problems
      Correct answer: everyday respectful behaviour
      more laws
      doing nothing

      To help you plan your 9 citizenship lesson on: What can we do to create a fairer society?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...