Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why is registering to vote so important?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how an eligible person can register to vote and why voting in local elections matters.

      Key learning points

      1. There are many eligibility criteria for voting, e.g. age and residency.
      2. To register to vote, an eligible person must complete an online or paper form with their details.
      3. Local elections give communities the opportunity to choose who they want to make decisions on essential services.
      4. Voter registration drives aim to encourage people to join the electoral roll and vote on polling day.
      5. The political party with the majority (50% +1) gains overall power of the council, which gives them more control.

      Keywords

      • Election - when people vote to choose leaders or representatives for public positions

      • Eligible - to meet the criteria or rules to be able to do something

      • Suffrage - the right to vote

      • Majority - when a political party has more than half of the total seats in a group, e.g. a council or a parliament; in a majority, the party needs at least one more seat than half of all the seats available

      Common misconception

      Everyone automatically gets a chance to vote in a UK election.

      Not all residents are eligible to vote or are registered to vote. Some may miss out on elections if they don’t register in time or are unaware of the process.

      Teacher tip

      For Task C, teachers may want to direct pupils to create the leaflet in its entirety, rather than just preparing the text for the leaflet.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What campaign method is specifically being used when candidates use an online presence to advertise their policies and ideas?

      canvassing
      flyers and posters
      community events
      Correct answer: social media

      Q2.
      Put the six steps of the election process in order.

      1 - Candidates are selected by the party/independent candidates put themselves up.
      2 - Candidates finalise their manifesto.
      3 - Candidates begin their election campaign.
      4 - Polling day: voters cast their vote in a secret ballot.
      5 - The count takes place shortly after polling stations close.
      6 - The winners are declared.

      Q3.
      A councillor/candidate may be independent, which means they __________ belong to a political party.

      do
      Correct answer: do not

      Q4.
      The rules about being allowed to vote are __________ across the countries of the UK.

      the same
      Correct answer: different

      Q5.
      For many years in the UK, voting rights in the UK were not ...

      Correct Answer: equal, fair, the same

      Q6.
      Match the word with its correct definition.

      Correct Answer:suffrage,the right to vote

      the right to vote

      Correct Answer:election,the formal process of voting to choose representatives

      the formal process of voting to choose representatives

      Correct Answer:manifesto,a statement outlining a candidate's policies and ideas

      a statement outlining a candidate's policies and ideas

      Correct Answer:majority ,having more than 50% of the total available

      having more than 50% of the total available

      6 Questions

      Q1.
      Registering to vote can be done on a paper form or ...

      Correct Answer: online, on the internet, online form, internet form

      Q2.
      If a political party holds 50% +1 of all the seats available, it is known as having the ...

      most
      seats
      council
      Correct answer: majority

      Q3.
      What is the main reason for having a voter registration drive?

      Correct answer: to encourage people to register, inform them of the process and vote
      to allow celebrities and influencers to have their say
      to advertise the candidates' policies and manifestos
      to make sure your chosen candidate definitely gets their seat

      Q4.
      Put these events into the order that they happened with regards to suffrage in the UK.

      1 - Wealthy men and landowners are the only ones allowed to vote.
      2 - The fight for women's suffrage increases.
      3 - Female landowners aged 30+ and working class men are granted suffrage.
      4 - Requirement to own property is removed. Voting age is lowered to 21 for all.
      5 - The voting age is lowered to 18 for all, which remains the case for most of UK.

      Q5.
      Finish the sentences by matching them to the correct words.

      Correct Answer:Residents should get a say in ...,who runs the local council.

      who runs the local council.

      Correct Answer:Elections are a key part of ...,local democracy.

      local democracy.

      Correct Answer:The right to vote is known as ...,suffrage.

      suffrage.

      Correct Answer:Registering to vote includes you on ...,the electoral roll.

      the electoral roll.

      Q6.
      To be eligible to vote, people must meet which criteria?

      Correct answer: residency
      educational
      wealth
      Correct answer: nationality
      Correct answer: age

      To help you plan your 7 citizenship lesson on: Why is registering to vote so important?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...