Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How is the country run?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain who governs the UK, how they get the authority and describe some of the responsibilities of the Cabinet.

      Key learning points

      1. The Government has the authority to govern the UK. The Government is chosen and led by the Prime Minister (PM).
      2. The UK Government has three main branches: legislative, executive and judiciary.
      3. The Cabinet is chosen by the PM. It leads government departments and makes key decisions on government policies.

      Keywords

      • Government - the group of people with the authority to govern a country; in the UK, the Government is chosen and led by the Prime Minister (PM)

      • Cabinet - a group of MPs who lead major government departments; the Cabinet meets weekly to make decisions about how government policy will be carried out

      Common misconception

      The Prime Minister and the Cabinet have total control over the UK.

      The Prime Minister leads the Government but must answer to Parliament. Members of Parliament (MPs) debate and approve laws and can challenge a Prime Minister. The Cabinet makes decisions but is accountable to Parliament and the law.

      Teacher tip

      You may want to fully create the guide suggested in Task B. You could present your guide in different ways, e.g., fact file, poster, leaflet. You may also choose to include illustrations.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:government,individuals who are elected and have the authority to run the country
      Correct Answer:Parliament,has three parts: House of Commons, House of Lords and the monarch
      Correct Answer:authority,the power to have the responsibility to give orders and make decisions

      Q2.
      Which statement is true?

      The Government has the same role as Parliament.
      Parliament and the monarch have the same role.
      Government and the monarch have the same role.
      Correct answer: The Government and Parliament have different roles.

      Q3.
      What is this describing? When people vote to choose their leaders or representatives.

      Correct Answer: election, elections, an election, general election, a general election

      Q4.
      The is the leader of the political party who is in power and head of the Government.

      Correct Answer: Prime Minister, PM

      Q5.
      Which statement is accurate?

      Political parties are all either left wing or right wing.
      Political parties are all right wing.
      Political parties are all left wing.
      Correct answer: Some parties mix both left and right wing views or focus on specific issues.

      Q6.
      What is this describing? Courses of action or goals that people plan to carry out, or are in the process of carrying out.

      Correct answer: policies
      strategies
      objectives

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: The Government is chosen and led by the .

      monarch
      Correct answer: Prime Minister
      people

      Q2.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:society,the people living in an ordered community
      Correct Answer:Cabinet,group of MPs who lead major government departments
      Correct Answer:monarch,this person is the Head of State in the UK

      Q3.
      Which is not a branch of the UK Government?

      legislative
      judiciary
      executive
      Correct answer: presidential

      Q4.
      Who does the leader of the Government answer to?

      the Cabinet
      the Judiciary
      Correct answer: Parliament

      Q5.
      Members of Parliament debate and approve and can challenge a Prime Minister.

      Correct Answer: laws

      Q6.
      What does the Cabinet do?

      Correct answer: makes key decisions on policies
      oversees the judiciary branch
      advises the Prime Minister

      To help you plan your 9 citizenship lesson on: How is the country run?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...