Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What are the differences between the UK and US political systems?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain and compare some of the key differences and similarities between the UK and the US political systems.

      Key learning points

      1. The UK monarch is the Head of State and the Prime Minister is Head of Government.
      2. The US President is both Head of State and Government.
      3. The UK Parliament has two houses, but only the House of Commons is elected; both houses of US Congress are elected.
      4. The UK Prime Minister is the leader of the largest party in Parliament. The US President is elected every four years.
      5. The UK Parliament is sovereign. In the US, power is split so that no branch holds more power than another.

      Keywords

      • Government - the group of people with the authority to govern a country; in the UK, the Government is chosen and led by the Prime Minister (PM)

      • Legislative - the lawmaking body of a state or country; this is Parliament in the UK

      • Executive - the branch of the Government that is responsible for putting laws or decisions into effect; the Prime Minister is the leader of the executive branch in the UK

      Common misconception

      Because both countries are democracies, the UK and the US political systems are the same.

      Both countries are democracies but they differ: for example, the UK has a parliamentary system where only the House of Commons is elected, while the US has a presidential system where voters elect both houses of Congress and the President separately.

      Teacher tip

      Encourage pupils to debate which system they think is more democratic by analysing the political systems. Use a structured discussion to help them justify their opinions with evidence.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the best definition of democracy?

      a system where power is held by one leader with no elections
      Correct answer: a system of government where citizens elect leaders to represent them
      a system where a monarch makes all decisions without consultation

      Q2.
      In the UK, there are two houses of Parliament: the House of Commons and the House of ...

      Correct Answer: Lords, lords

      Q3.
      Which of these is not one of the three main branches of power of UK state?

      executive
      legislative
      Correct answer: monarchical

      Q4.
      General elections in the UK must happen at least every years.

      three
      four
      Correct answer: five
      six

      Q5.
      Match the term to its definition.

      Correct Answer:Prime Minister (PM),leads the UK government
      Correct Answer:President,Head of State and Government in the US
      Correct Answer:Members of Parliament (MPs),elected to the UK House of Commons
      Correct Answer:senators,members of the US Senate
      Correct Answer:representatives,elected to the US House of Representatives
      Correct Answer:monarch,UK’s Head of State with a ceremonial role

      Q6.
      Rearrange these words to form a sentence about how the US gets its leader.

      1 - The US President
      2 - is
      3 - indirectly elected
      4 - by
      5 - citizens
      6 - of
      7 - the USA.

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to the statement.

      Correct Answer:judicial,responsible for enforcing the law; legal branch
      Correct Answer:legislative,responsible for making and changing laws
      Correct Answer:executive,responsible for putting laws and policies into effect

      Q2.
      In the US, who serves as both Head of State and Head of Government?

      Correct Answer: President, The President

      Q3.
      Which of the following statements is true about the US election system?

      The US President is elected by the House of Commons.
      Correct answer: The US President is elected every four years by the Electoral College.
      The US President is selected by Congress only.

      Q4.
      Which of the following best describes the UK's legislative branch?

      a single elected house that makes all laws
      Correct answer: a two-house Parliament, with one elected and one appointed chamber
      a system where laws are made directly by the Prime Minister

      Q5.
      Put these steps in order as they happen when voting for the President of the USA.

      1 - Citizens vote for their preferred Presidential candidate.
      2 - The candidate with the most votes in a state wins all of that state's electors.
      3 - These electors then cast their official votes for President and Vice President.

      Q6.
      A is like a rulebook for a country. It explains how government works, what each part is responsible for and what rights and freedoms people have. It can be codified or uncodified.

      Correct Answer: constitution

      To help you plan your 9 citizenship lesson on: What are the differences between the UK and US political systems?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...