Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why might people migrate to the UK?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why people migrate to the UK, including who the Windrush generation are, how refugees and asylum seekers are legally defined, and the challenges some migrants face in society.

      Key learning points

      1. The Windrush generation are migrants who were invited to the UK to help rebuild after World War Two.
      2. Windrush migrants had legal rights but faced discrimination and wrongful treatment decades later.
      3. Some people migrate to the UK as refugees; they may have UN support or come through UK resettlement schemes.
      4. Asylum seekers flee danger and seek protection in other countries; their claims may lead to refugee status.

      Keywords

      • Migration - the movement of people from one place to another, for example, moving from one country to another

      • Refugee - a person who has been forced to leave their country due to a well-founded fear of being persecuted

      • Asylum seeker - someone who has left their home country and is now living in a different country, seeking protection so they don't have to return to their home country

      Common misconception

      All migrants move by choice. For example, for work or a better life, rather than because they are forced to leave.

      Not all migrants move by choice. Some, like refugees and asylum seekers, are forced to flee due to war or persecution.

      Teacher tip

      Use case studies to help pupils understand the human stories behind terms like refugee and asylum seeker.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is this describing? 'Who a person is, or the qualities of a person or group that make them different from others'.

      Correct Answer: identity, identities, an identity

      Q2.
      Match the word to its description.

      Correct Answer:pull factor,a motivating cause that attracts a person to move to a new place

      a motivating cause that attracts a person to move to a new place

      Correct Answer:push factor,a negative thing that makes people want to leave an area

      a negative thing that makes people want to leave an area

      Correct Answer:migrant,a person who moves from one country to another

      a person who moves from one country to another

      Q3.
      Complete this sentence: and irregular migrants refer to different migration methods, based on legal or administrative processes.

      Correct Answer: Regular

      Q4.
      How can understanding push and pull factors help governments support migrants?

      by increasing immigration restrictions
      Correct answer: by creating policies to address migration causes
      by focusing only on economic migration
      by making migration illegal

      Q5.
      Which of the following is the correct definition for 'emigration'?

      Correct answer: leaving or exiting a country in order to live and settle abroad
      the process of people moving from one country to another to live and work
      the movement of people from one place to another

      Q6.
      Complete this sentence: The manages migration to the UK through a points-based system, visas and border checks.

      Correct Answer: Home Office, UK Home Office

      6 Questions

      Q1.
      Match each term to its correct meaning.

      Correct Answer:asylum seeker,someone who has left their country & is seeking protection in another

      someone who has left their country & is seeking protection in another

      Correct Answer:migration,the movement of people from one place to another

      the movement of people from one place to another

      Correct Answer:refugee,a person forced to leave their country due to fear of persecution

      a person forced to leave their country due to fear of persecution

      Q2.
      Why were members of the Windrush generation invited to the UK?

      to escape persecution in their home countries
      to visit family already living in the UK
      Correct answer: to help rebuild the UK after World War Two
      to study at British universities

      Q3.
      Complete this sentence: Even though the Windrush generation had the legal right to live and work in the UK, many faced discrimination and were later wrongly treated as immigrants.

      Correct Answer: illegal

      Q4.
      Which statement is most accurate?

      All migration is voluntary, based on personal preference.
      Only asylum seekers move for work or better housing.
      Correct answer: Some migration is involuntary and due to danger of persecution.
      Migrants always have enough time to apply for a visa before moving.

      Q5.
      Complete the sentence: The UK and international organisations, like the , help to protect and resettle some refugees and asylum seekers.

      Correct Answer: UN, United Nations

      Q6.
      Which of the following is an example of someone entering a country in an irregular way?

      arriving through a resettlement programme
      travelling on a valid work visa
      Correct answer: crossing a border without prior permission to escape danger
      being invited by the Government for employment

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Why might people migrate to the UK?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...