Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Can a changing and diverse society lead to unity?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how diversity and integration may unite society and evaluate their challenges and benefits.

      Key learning points

      1. Integration fosters unity by encouraging mixing and shared values while respecting cultural identities.
      2. Unity in a diverse society means that people from different backgrounds can work together to create community cohesion.
      3. Benefits of diversity include creativity, understanding and stronger communities.
      4. Challenges to unity can arise from misunderstandings, clashing values and social divisions.

      Keywords

      • Diversity - when a group has people with different backgrounds and experiences; this can be differences in nationality, ethnicity, culture, religion, language, identity, interests, skills and perspectives

      • Multicultural - a society or community made up of several cultural or ethnic groups

      • Multiculturalism - the idea or belief that individuals or groups with different ethnicities, cultures and religions can coexist peacefully and respect each other

      • Unity - coming together as one, despite differences, to achieve a common goal or purpose; creating a sense of belonging and shared identity in a community while valuing diversity, respect and shared values

      • Integration - the process of bringing diverse people, groups or ideas together to live and work alongside each other

      Common misconception

      Diversity and unity are opposing ideas and cannot coexist.

      A diverse society can be united through shared values, inclusion, and respect, which help build strong, cohesive communities.

      Teacher tip

      Carefully review the example case studies included within the lesson as they cover sensitive topics. Check they are appropriate for your setting and feel free to adapt or replace them to suit your class’s needs.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each word to the correct meaning.

      Correct Answer:values,principles or beliefs considered important

      principles or beliefs considered important

      Correct Answer:community,a group of people living in the same place

      a group of people living in the same place

      Correct Answer:migration,the movement of people from one country to another

      the movement of people from one country to another

      Correct Answer:tolerance,accepting others even if you disagree with them

      accepting others even if you disagree with them

      Correct Answer:mutual respect,treating each other with fairness and courtesy

      treating each other with fairness and courtesy

      Q2.
      The UK is one of the most countries in Europe due to historical migration.

      Correct Answer: diverse, multicultural, varied

      Q3.
      Which of the following is a benefit of migration?

      increased discrimination
      language barriers
      Correct answer: skilled workers
      competition for jobs

      Q4.
      Which of the following can be a challenge of migration?

      Correct answer: fear of job competition
      greater food variety
      new job opportunities
      more cultural festivals

      Q5.
      What does mutual respect help to build in society?

      division and competition
      Correct answer: a fair and cohesive community
      isolation and fear
      an unfair legal system

      Q6.
      Why is UK law important in supporting British values?

      It encourages competition for jobs.
      It protects against inclusion.
      It stops people from migrating.
      Correct answer: It promotes fairness and protects rights.

      6 Questions

      Q1.
      Match each term to its correct definition.

      Correct Answer:unity,people from different backgrounds working together

      people from different backgrounds working together

      Correct Answer:multiculturalism,a belief or policy that supports a multicultural society

      a belief or policy that supports a multicultural society

      Correct Answer:multicultural,a society with many different cultural or ethnic communities

      a society with many different cultural or ethnic communities

      Q2.
      What is the goal of integration in a multicultural society?

      to remove cultural differences entirely
      Correct answer: to allow people to keep their identity while becoming part of society
      to replace one culture with another
      to separate people into cultural groups

      Q3.
      What word describes an approach to unity that involves adopting the culture, language and customs of the wider society?

      Correct Answer: assimilation

      Q4.
      What is one benefit of living in a multicultural society?

      fewer job opportunities
      less creativity and vibrancy
      Correct answer: a variety of perspectives and traditions
      a single national culture

      Q5.
      Which of the following is a challenge in a multicultural society?

      more cultural celebrations
      increased creativity and new ideas
      wider choice of food and drink
      Correct answer: risk of misunderstanding between communities

      Q6.
      Which statement is true?

      Diversity and unity cannot exist together.
      A united society only works when everyone is the same.
      Correct answer: Diversity and unity can work together through inclusion and shared values.
      Unity means everyone must follow one culture.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Can a changing and diverse society lead to unity?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...