Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is a free press and why is it important for democracy?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what a free press is and its importance in a democracy.

      Key learning points

      1. A free press is the right for the media to publish and share information and opinions without interference.
      2. A free press allows for freedom, transparency and accountability.
      3. A free press can support and hinder democracy in the UK.

      Keywords

      • Free press - the right of media to report news and express opinions without government censorship or interference

      • Democracy - a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives who then make laws and decisions on their behalf

      Common misconception

      Media outlets are always factual and not bias.

      Media outlets strive to report factual information. However, they can still exhbit media bias that can be linked to political affiliations and concentration of media ownership.

      Teacher tip

      Use a current case study and present at least three contrasting media sources to help pupils identify how language, tone and focus can vary in the reporting of the same event. This helps pupils to build critical thinking and media literacy skills.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A is a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives who then make laws and decisions on their behalf.

      Correct Answer: democracy, representative democracy

      Q2.
      What is the best definition of accountability?

      taking credit when a group succeeds in a task or project
      Correct answer: being responsible and able to explain actions to others
      following rules without question or making personal input
      giving tasks to others to avoid facing consequences alone

      Q3.
      Which of these are ways leaders are held accountable?

      Correct answer: debates in Parliament
      Correct answer: parliamentary inquiries
      Correct answer: questioning
      opening of Parliament

      Q4.
      Which of these are ways citizens can hold leaders to account?

      Correct answer: using social media to challenge decisions and engage with leaders directly
      debating in the House of Commons
      Correct answer: getting in contact with their local representatives

      Q5.
      In the UK, power is divided among three branches to prevent any one person or group from holding all the power. This is known as a of powers.

      Correct Answer: separation

      Q6.
      Which of these does the separation of powers allow for?

      Correct answer: accountability
      Correct answer: checks and balances
      complete control
      Correct answer: scrutiny

      6 Questions

      Q1.
      A press is important in democracy because it allows the media to publish stories without being controlled by the Government.

      Correct Answer: free

      Q2.
      Which of the following is a reason why a free press is important for a democratic society?

      it promotes only positive news
      it allows governments to hide mistakes
      Correct answer: it helps hold leaders accountable

      Q3.
      Which statement is most accurate about the media?

      all opinions in the media are false
      Correct answer: media can be biased
      all media is always neutral
      bias in media is illegal in the UK

      Q4.
      Which of these are benefits of being aware of media bias?

      citizens trust everything they see on social media
      citizens avoid reading or watch any news
      Correct answer: citizens think more critically by spotting unfair reporting
      Correct answer: citizens are aware that different perspectives exist

      Q5.
      The media supports democracy by helping people make decisions in elections.

      Correct Answer: informed, knowledgeable

      Q6.
      Match the example to whether the media supports or hinders democracy in the UK.

      Correct Answer:investigative journalism,supports

      supports

      Correct Answer:concentration of media ownership,hinders

      hinders

      Correct Answer:media bias,could be both

      could be both


      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What is a free press and why is it important for democracy?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...