Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what tools citizens have to take action to change the law.

      Key learning points

      1. Citizens in the UK have democratic tools to influence or change laws.
      2. Citizens can join lobbying groups to influence law change, like ASH did with the smoking ban.
      3. MPs hold surgeries so constituents can raise issues directly and influence change.
      4. Select committees gather public evidence to help shape recommendations and policy.
      5. Citizens can support Private Members’ bills by asking MPs to take up important causes.

      Keywords

      • Lobbying - when an individual or a group who tries to persuade someone in Parliament to support a particular cause or change a law

      • Select committee - a group of members of a legislative body chosen to investigate and report on specific issues or topics

      • Surgery - a meeting held by an MP in their constituency to give people an opportunity to meet them and discuss matters of concern

      • Private Members’ bill - a proposal for a new law or change to an existing law introduced by a member of a legislative body who is not part of the government

      Common misconception

      Ordinary people have no real influence over the laws made in Parliament.

      While politicians vote on laws, citizens play a powerful role in shaping them. By raising awareness, building public support, and working with their MPs, people outside of government have successfully influenced legal changes.

      Teacher tip

      Before teaching this lesson, review all case studies to ensure they are appropriate for your pupils. Not all examples need to be used, feel free to swap in alternative, age-appropriate examples that better suit your pupils and context.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word advocate mean?

      Correct answer: a person or group that defends or maintains a cause or proposal
      someone who listens to other people’s problems
      a person who agrees with all government decisions
      a leader who makes all the final laws

      Q2.
      What is a grassroots campaign?

      a campaign started by national politicians or leaders
      a government programme run in local areas
      a campaign led by a political party from Parliament
      Correct answer: a campaign started by ordinary citizens

      Q3.
      Which grassroots campaign promotes community, health, and wellbeing?

      Correct Answer: Parkrun, Park Run

      Q4.
      Put the stages of a grassroots campaign in the correct order.

      1 - planning
      2 - take action
      3 - measure impact

      Q5.
      What grassroots campaign in 2013 led the High Court to reverse the government’s decision?

      Save Our Local Health Centre
      Keep London Hospitals Open
      Correct answer: Save Lewisham Hospital
      Protect Our NHS Services

      Q6.
      Why are grassroots campaigns important?

      They support national government plans.
      Correct answer: They directly impact local communities.
      They are led political parties.
      They focus on international issues.

      6 Questions

      Q1.
      What is this describing? A proposed law under consideration by parliament.

      Correct Answer: bill, a bill

      Q2.
      Match the words with the correct definition.

      Correct Answer:lobbying,a group or individual trying to persuade Parliament to change a law

      a group or individual trying to persuade Parliament to change a law

      Correct Answer:select committee,MPs or Peers that investigate and report on specific issues

      MPs or Peers that investigate and report on specific issues

      Correct Answer:surgery,a meeting where an MP listens to local people's concerns and issues

      a meeting where an MP listens to local people's concerns and issues

      Q3.
      Which lobbying group aimed to ban private possession of handguns?

      Correct answer: Snowdrop Campaign
      ASH
      Stonewall
      Liberty

      Q4.
      Which of the following best shows how people can influence laws in the UK?

      Only MPs and Lords can suggest changes to laws.
      People must join a political party to be heard.
      Correct answer: People can raise awareness, lobby MPs, or support campaigns.
      Only government ministers can propose new laws.

      Q5.
      Lauren Backler went to her MP, Caroline Ansell, during a surgery to ask for help for which issue?

      funding for cancer charities
      access to hospital cancer care
      bowel cancer treatment waiting times
      Correct answer: bowel cancer screening age

      Q6.
      Which law was passed after Monica Lennon MSP's Private Members' Bill?

      The Scottish Independence Referendum Act 2021
      The National Minimum Wage (Scotland) Act 2021
      Correct answer: Period Products (Free Provision) (Scotland) Act 2021
      The Scottish Public Transport Modernisation Act 2021

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: How can citizens change the law?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...