Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How do grassroots campaigns operate?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how people start grassroots campaigns and give examples of how these campaigns have made a positive difference in communities.

      Key learning points

      1. Grassroots campaigns are started by ordinary people, not powerful leaders.
      2. Grassroots campaigns often focus on local issues that affect communities directly.
      3. Campaigners use simple methods like petitions and protests.
      4. Working together helps grassroots developments stronger and more effective.
      5. Even small actions can lead to real change when many people get involved.

      Keywords

      • Grassroots development - when a group of people come together to pursue a common goal, largely on a volunteer and non-profit basis, to serve a local need in their community; often called a community-led project

      • Advocate - a person or group that defends or maintains a cause or proposal

      Common misconception

      Grassroots campaigns cannot make a big difference because they are local, small-scale, and led by people without influence or national recognition.

      Grassroots campaigns often start small, but grow as more people join. Their local focus makes them powerful, and many have led to national policy changes or raised public awareness.

      Teacher tip

      Share case studies where local, grassroots efforts in your community were successful. You may have examples of grassroots campaigns that led to national impact. Emphasise the power of collective action from the ground up.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does speaking truth to power mean?

      Correct answer: confronting those who hold important positions
      complaining about people in private conversations
      agreeing with powerful people to gain support
      sharing opinions with friends or family

      Q2.
      Match the options with the correct answer.

      Correct Answer:legal power,make and change laws

      make and change laws

      Correct Answer:logos,appeals to logic

      appeals to logic

      Correct Answer:understanding power,helps us to know how change can happen

      helps us to know how change can happen

      Correct Answer:pathos,appeals to emotions

      appeals to emotions

      Correct Answer:injustice,when something is not fair or right

      when something is not fair or right

      Correct Answer:social power,can influence how people live through policies

      can influence how people live through policies

      Q3.
      Choose three key points that need to be considered when writing a speech.

      Correct answer: aimed at who has the power to stop or correct the injustice
      Correct answer: explain what is expected in terms of change
      use as many long words as possible
      Correct answer: explain what the injustice is
      focus only on personal opinions

      Q4.
      "As a young person," is an example of what?

      Correct answer: ethos
      pathos
      logos

      Q5.
      Nelson Mandela spoke truth to power what issue?

      Civil Rights
      gender inequality
      Correct answer: apartheid
      poverty

      Q6.
      Zyahna Bryant spoke to truth to power about what issue?

      climate change
      Correct answer: removal of a Confederate statue
      female genital mutilation
      girls' education

      6 Questions

      Q1.
      A grassroots campaign aims to tackle issues at what level?

      global
      national
      Correct answer: local
      international

      Q2.
      What does the term 'advocate' mean?

      Correct Answer: defend a cause, speak up for, stand up for, support

      Q3.
      Choose two advantages of grassroots campaigns.

      Correct answer: They bring communities together.
      They are controlled by experts for faster results.
      Correct answer: They give local people power and a voice.
      They avoid public involvement to stay focused.

      Q4.
      What grassroots campaign promotes community, health, and wellbeing?

      Correct answer: Parkrun
      Save Lewisham Hospital
      removal of the Confederate flag
      sharing FGM information with schools

      Q5.
      Which grassroots campaign resulted in the High Court overturning the Government's decision in 2013?

      Keep Our Hospitals Public
      Fix NHS Funding in Parliament
      Protect the NHS Nationwide
      Correct answer: Save Lewisham Hospital

      Q6.
      Who can start a grassroots campaign?

      council leaders
      adults
      experience residents
      Correct answer: anyone

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: How do grassroots campaigns operate?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...