Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what speaking truth to power means, and how a speech can be used to challenge injustice and influence change.

      Key learning points

      1. Speaking truth to power means challenging unfairness by sharing honest views with those in charge.
      2. People in power include leaders, politicians, and organisations that can make or change rules.
      3. Speeches and messages can be powerful tools to challenge injustice and raise awareness.
      4. Speaking out helps influence change and can inspire others to take action too.

      Keywords

      • Power - having control or authority over something or someone

      • Injustice - when something is not fair or right, especially when someone's rights are violated

      Common misconception

      Only famous people or those in power can speak truth to power and challenge injustice to make a difference.

      Anyone, including young people, can speak truth to power and challenge injustice. Powerful speeches and actions have come from ordinary individuals who spoke out with courage and clarity.

      Teacher tip

      Empower pupils by showing examples of young people and everyday individuals making change. Remind them their voices matter and can have real impact when used with confidence and purpose.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual violence

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does injustice mean?

      a fair rule everyone agrees with
      a law that helps all people
      Correct answer: unfair treatment or lack of rights
      a disagreement of opinion

      Q2.
      Who leads the UK Government?

      Correct Answer: the Prime Minister, Keir Starmer, Prime Minister

      Q3.
      What is a community?

      a group of buildings used for events
      a team of people working on a project
      a list of people who work in government
      Correct answer: a group of people living in the same place or having a particular characteristic

      Q4.
      Match the campaign method with the correct definition.

      Correct Answer:petition,collecting signatures to show public support

      collecting signatures to show public support

      Correct Answer:protests,public gatherings to demand social change

      public gatherings to demand social change

      Correct Answer:social media,using online platforms to raise awareness

      using online platforms to raise awareness

      Correct Answer:posters and leaflets,printed materials to inform and persuade

      printed materials to inform and persuade

      Correct Answer:public speeches,speaking out to influence public opinion

      speaking out to influence public opinion

      Correct Answer:lobbying,seeking to influence decision-makers

      seeking to influence decision-makers

      Q5.
      What does discrimination mean?

      Correct Answer: unfair treatment, treating people unequally, leaving someone out unfairly, unjust treatment, treating people unfairly

      Q6.
      Marcus Rashford famously campaigned for which issue?

      Correct answer: Free School Meals
      gender equality
      LGBT rights
      Civil Rights

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords with the correct definition.

      Correct Answer:injustice,when something is not fair or right

      when something is not fair or right

      Correct Answer:power,having control or authority over something or someone

      having control or authority over something or someone

      Correct Answer:speaking truth to power,to confront those who hold important positions

      to confront those who hold important positions

      Q2.
      Match the types of power with the correct definition.

      Correct Answer:legal,to make or enforce laws

      to make or enforce laws

      Correct Answer:economic,control over money or resources

      control over money or resources

      Correct Answer:social,status or relationships

      status or relationships

      Correct Answer:cultural,influencing people’s beliefs or values

      influencing people’s beliefs or values

      Q3.
      Malala Yousafzai is most famously known for speaking truth to power about which issue?

      poverty
      Correct answer: girls' education
      racism

      Q4.
      Which activist speaks truth to power about climate change today?

      Martin Luther King Jr.
      Nelson Mandela
      Correct answer: Greta Thunberg

      Q5.
      Which one is missing from this list of three things which make a speech more effective and powerful? Pathos, logos and ...

      Correct Answer: ethos, ethos.

      Q6.
      Who can speak truth to power?

      adults
      influencers or celebrities
      Correct answer: anyone

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: What is speaking truth to power?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...